Categories: SprávySvet

Čaputová sa stretla v Poľsku s Dudom, vyzdvihla posilnenie východného krídla NATO aj podporu Ukrajine (foto)

16.4.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová je na svojej rozlúčkovej návšteve v Poľsku. Na spoločnej tlačovej besede so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom poznamenala, že päť rokov jej mandátu bolo veľmi náročným a turbulentným obdobím, poukázala pritom najmä na región v blízkosti Ukrajiny.

Vyzdvihla tiež, že spolu s Poľskom sa Slovensko podieľalo na rôznych aktivitách, napríklad na posilnení východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO). Doplnila, že oba štáty si tento rok pripomínajú viaceré výročia, či už ide o 20. výročie vstupu do Európskej únie (EÚ), alebo vstup do NATO.

Vyzdvihla spoločnú podporu Ukrajiny

„História nás učí, aby sme pamätali na hodnoty a na potrebu ich chrániť, pretože ak tak nebudeme robiť, môžeme ohroziť našu budúcnosť,” uviedla Čaputová a zdôraznila, že spoločná minulosť nás hodnotovo a kultúrne ukotvuje v západnom svete. K nemu patrí i obrana medzinárodného práva a mier založený na spravodlivosti a rešpekte k pravidlám.

Čaputová vyzdvihla i spoločnú podporu Ukrajiny, ako krajiny, ktorá sa bráni pred agresorom. Poľsko je podľa prezidentky pre SR jedným z kľúčových partnerov, v tomto smere poukázala napríklad na pomoc Poľska pri ochrane slovenského vzdušného priestoru.

Dodala tiež, že vzťahy medzi SR a Poľskom sú rozvinuté azda vo všetkých oblastiach, v tomto smere spomenula napríklad spoluprácu medzi krajanskými komunitami.

Treba pokračovať v spolupráci

„Potrebujeme pokračovať v spolupráci aj pokiaľ ide o infraštruktúrne projekty, a, samozrejme, aj ekonomickú spoluprácu,” dodala. Dúfa tiež, že novozvolený prezident Peter Pellegrini a slovenská vláda budú v spolupráci pokračovať.

Čaputová sa vyjadrila, že z hľadiska praktických krokov pomoci Ukrajine si nemyslí, že zmena v prezidentskom paláci prinesie markantnejšie zmeny, vzhľadom na to, že hlava štátu na Slovensku v tomto smere nemá kompetencie.

„Iná vec je konkrétna rétorika novej vlády, alebo aj zo strany budúceho pána prezidenta, pokiaľ ide o darovanie vojenskej pomoci. Je zrejmé, že k jej darovaniu už nedochádza zo strany Slovenska,” povedala úradujúca hlava štátu. Poznamenala, že predošlé slovenské vlády Ukrajine výrazne pomáhali.

Duda vyzdvihol dobré vzťahy

Zdôraznila ale, že i nový vládny kabinet Roberta Fica poskytuje naďalej všetky ostatné formy pomoci, či už ide o výcvik vojakov, alebo humanitárnu pomoc a iné, a na komerčnej báze i vojenskej pomoci.

Teší ju tiež, že slovenská vláda sa rozhodla venovať pozornosť i infraštruktúrnym projektom a obnove Ukrajiny, v tomto kontexte spomenula nedávne spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády.

Poľský prezident Duda tiež vyzdvihol dobré vzťahy počas mandátu Čaputovej. Rovnako vyzdvihol i budovanie spolupráce v rámci regiónu a Čaputovej sa poďakoval za jej aktívnu participáciu v rozličných medzinárodných uskupeniach.

Viac k témam: Prezidentka SR, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Čaputová sa stretla v Poľsku s Dudom, vyzdvihla posilnenie východného krídla NATO aj podporu Ukrajine (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup…

9 minút ago

Ukrajinská SBU zadržala agenta ruskej vojenskej rozviedky, ktorý mal zistiť rozmiestnenie protivzdušnej obrany Kyjeva

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby na súčasnej misii začal aktívne pracovať vlani na jeseň. Viac

1 hodinu ago

Samsung podporuje dvoch nádejných mladých olympionikov zo Slovenska a Česka, skejtbordistu a plavkyňu

Samsung Electronics, ktorý je globálnym partnerom tohtoročných olympijských a paralympijských hier, podporí dvoch lokálnych športovcov…

2 hodiny ago

Sociálne zariadenia dostanú v budúcom roku vyšší príspevok, štát to bude stáť takmer 26 miliónov eur

Úprava finančného príspevku vychádza zo zvýšenia nákladovosti sociálnych služieb. Viac

3 hodiny ago

Šéf rozviedky Budanov tvrdí, že Rusi naňho pripravujú ďalší atentát. Hovoril aj o otrave manželky

Poznamenal, že páchatelia sa zatiaľ nenašli, ale „je tam pokrok“. Viac

3 hodiny ago

Český expolitik Dominik Feri si odpyká tri roky v base, rozhodol súd

Odvolací senát pražského mestského súdu totiž odmietol jeho dovolanie proti verdiktu z novembra, ktorý je…

4 hodiny ago