Categories: SlovenskoSprávy

Kolíkovej ministerstvo chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra, pôvodný už nepokrýva aktuálne požiadavky

21.7.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra. Vyplýva to z návrhu opatrení k efektívnemu fungovaniu obchodného registra, ktorý v stredu odobrila vláda.

V decembri zrušilo postup obstarávania

Aktuálny informačný systém obchodného registra Corwin, ktorý sa v súčasnosti používa na všetkých registrových súdoch, vznikol v roku 1998. Ako zdôraznil rezort spravodlivosti, svojím rozsahom a použitými technológiami však už v súčasnosti nedostatočne pokrýva aktuálne požiadavky na správu obchodného registra.

Za účelom zabezpečenia technologicky vhodného a efektívneho informatického nástroja na vedenie obchodného registra ministerstvo uskutočnilo verejnú súťaž v roku 2018. Vzhľadom na zmenu okolností v priebehu verejného obstarávania však ministerstvo v decembri 2020 rozhodlo o zrušení použitého postupu obstarávania.

Opravia neaktuálne údaje

„Ministerstvo vytvorí nový informačný systém obchodného registra, ktorý plne nahradí existujúce riešenie a zároveň pokryje všetky očakávané legislatívne a procesné zmeny súvisiace so službami obchodného registra a aktuálnymi potrebami modernizácie týchto služieb,“ uvádza v súčasnom návrhu ministerstvo spravodlivosti.

Na zlepšenie fungovania obchodného registra ďalej rezort spravodlivosti navrhuje efektívnu opravu neaktuálnych údajov zapísaných v obchodnom registri a jednoznačnú identifikáciu osôb zapísaných v obchodnom registri; opatrenia zamerané na riešenie zapísaných osôb, ktoré vo vzťahu k obchodnému registru neplnia svoje zákonné povinnosti; elektronizáciu procesov súvisiacich s registráciou údajov v obchodnom registri zavedením výlučnej elektronickej podoby podávania návrhov na zápis; elektronizáciu zbierky listín; efektívnejšie prepojenie obchodného registra s referenčnými registrami; odbremenenie registrových súdov od registračnej agendy presunom jej významnej časti na externých registrátorov; zavedenie novej úpravy registrácie zapisovaných subjektov a optimalizáciu sústavy registrových súdov.

Viac k témam: informačný systém, obchodný register
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíkovej ministerstvo chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra, pôvodný už nepokrýva aktuálne požiadavky © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Ruskí vojaci od decembra pravdepodobne popravili najmenej 15 ukrajinských vojakov

Uviedla medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Viac

11 minút ago

Rusko za uplynulý mesiac zhodilo na Ukrajinu viac ako 3 200 bômb. Moskva zintenzívnila útoky na obyvateľstvo, tvrdí Zelenskyj

Moskva v ostatných mesiacoch zintenzívnila útoky aj na ukrajinskú infraštruktúru. Viac

2 hodiny ago

Poprad vlani hospodáril so schodkom vo výške viac ako štyri milióny eur, najväčšie výdavky si vyžiadalo vzdelávanie

Rozpočet pre rok 2023 bol schválený ako vyrovnaný v celkovej výške takmer 75 miliónov eur.…

2 hodiny ago

Vláda schválila nové nariadenie, ktoré navrhuje rozšíriť okruh zamestnaní v priemysle pre ľudí z tretích krajín

Novú úpravu si vyžiadala naliehavosť situácie u niektorých povolaniach najmä v spracovateľskom priemysle. Viac

3 hodiny ago