in ,

Kolíkovej ministerstvo chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra, pôvodný už nepokrýva aktuálne požiadavky

21.7.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra. Vyplýva to z návrhu opatrení k efektívnemu fungovaniu obchodného registra, ktorý v stredu odobrila vláda.

V decembri zrušilo postup obstarávania

Aktuálny informačný systém obchodného registra Corwin, ktorý sa v súčasnosti používa na všetkých registrových súdoch, vznikol v roku 1998. Ako zdôraznil rezort spravodlivosti, svojím rozsahom a použitými technológiami však už v súčasnosti nedostatočne pokrýva aktuálne požiadavky na správu obchodného registra.

Za účelom zabezpečenia technologicky vhodného a efektívneho informatického nástroja na vedenie obchodného registra ministerstvo uskutočnilo verejnú súťaž v roku 2018. Vzhľadom na zmenu okolností v priebehu verejného obstarávania však ministerstvo v decembri 2020 rozhodlo o zrušení použitého postupu obstarávania.

Opravia neaktuálne údaje

„Ministerstvo vytvorí nový informačný systém obchodného registra, ktorý plne nahradí existujúce riešenie a zároveň pokryje všetky očakávané legislatívne a procesné zmeny súvisiace so službami obchodného registra a aktuálnymi potrebami modernizácie týchto služieb,“ uvádza v súčasnom návrhu ministerstvo spravodlivosti.

Na zlepšenie fungovania obchodného registra ďalej rezort spravodlivosti navrhuje efektívnu opravu neaktuálnych údajov zapísaných v obchodnom registri a jednoznačnú identifikáciu osôb zapísaných v obchodnom registri; opatrenia zamerané na riešenie zapísaných osôb, ktoré vo vzťahu k obchodnému registru neplnia svoje zákonné povinnosti; elektronizáciu procesov súvisiacich s registráciou údajov v obchodnom registri zavedením výlučnej elektronickej podoby podávania návrhov na zápis; elektronizáciu zbierky listín; efektívnejšie prepojenie obchodného registra s referenčnými registrami; odbremenenie registrových súdov od registračnej agendy presunom jej významnej časti na externých registrátorov; zavedenie novej úpravy registrácie zapisovaných subjektov a optimalizáciu sústavy registrových súdov.

Viac k témam: informačný systém, obchodný register
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíkovej ministerstvo chce vytvoriť nový informačný systém obchodného registra, pôvodný už nepokrýva aktuálne požiadavky © SITA Všetky práva vyhradené.

Motorkár prilbou zachytil spadnutý strom, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom (foto)

Vysoký výkon a veľa priestoru – nová indukčná varná doska s integrovaným odsávačom pár od spoločnosti Miele