in ,

Keby som mal právomoc, odvolám ho. Fico vyzval predsedu ústavného súdu Fiačana na odchod z funkcie (video)

5.3.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 5. marca, 14:57

Predseda ústavného súdu SR Ivan Fiačan by mal odstúpiť z funkcie. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že médiá, ktoré sú podľa neho nepriateľské voči vláde, mali rozhodnutie súdu o novele Trestného zákona k dispozícii skôr ako strany v konaní. Podľa Fica by mal Fiačan v tejto súvislosti vyvodiť zodpovednosť.

„Keby som mal tú právomoc, odvolám ho,” povedal Fico. Ako doplnil, touto vecou by sa mal zaoberať aj novozvolený prezident SR.

Tlačová konferencia premiéra Fica

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie podnety prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných poslancov parlamentu ohľadom možnej protiústavnosti koaličnej novely Trestného zákona. Zároveň tiež potvrdil, že pozastavuje účinnosť niektorých častí novely.

K uzneseniu, ktoré prijal ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna v stredu 28. februára pridali odlišné stanoviská sudcovia Robert Šorl a Peter Straka.

Pozastavené časti sa týkajú znižovania trestných sadzieb a skracovania premlčacích lehôt za niektoré trestné činy. Takisto sa pozastavené časti týkajú navrhovanej kompetencie ministra spravodlivosti zasahovať do schválených dohôd o vine a treste. Pozastavené časti sa netýkajú zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Novela Trestného zákona, Premiér Slovenskej republiky, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Keby som mal právomoc, odvolám ho. Fico vyzval predsedu ústavného súdu Fiačana na odchod z funkcie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Sulík vyzýva Sakovú a Fica, aby začali s rekonštrukciou chátrajúcich kúpeľov Sliač (video)

Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na dvoch ruských veliteľov, sú obvinení z útokov na ukrajinskú infraštruktúru