in ,

Íri odmietli zmeny v ústave týkajúce sa definície rodiny a odstránenia zmienky o úlohe žien v domácnosti

9.3.2024 (SITA.sk) – Írsky premiér Leo Varadkar v sobotu priznal porážku, keďže dva ústavné dodatky, ktoré podporoval a ktoré by rozšírili definíciu rodiny a odstránili jazyk o úlohe ženy v domácnosti, voliči podľa prvých výsledkov odmietli.

Zmeny ústavy podporovali všetky hlavné írske politické strany, vrátane centristických vládnych strán Fianna Fail a Fine Gael a najväčšej opozičnej strany Sinn Fein.

Prieskumy verejnej mienky naznačovali podporu pre obe zmeny, ale mnohí voliči boli pred piatkovým hlasovaním nerozhodnutí.

Voliči rozhodovali o tom, či v časti ústavy o ochrane rodiny odstrániť odkaz na manželstvo ako na základ „na ktorom je založená rodina“. Nahradiť ho mala klauzula o tom, že rodiny môžu byť založené „na manželstve alebo na iných trvalých vzťahoch“.

Druhá zmena by odstránila zmienku o úlohe žien v domácnosti ako kľúčovej podpore štátu a odstránila by vyhlásenie, že „matky by nemali byť z ekonomickej nevyhnutnosti nútené vykonávať prácu a zanedbávať svoje povinnosti v domácnosti.”

Viac k témam: Referendum, Rodina, Ústava, Ženy
Zdroj: SITA.sk – Íri odmietli zmeny v ústave týkajúce sa definície rodiny a odstránenia zmienky o úlohe žien v domácnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Peter, ktorého na Silvestra zranila zábavná pyrotechnika, svoj boj o život prehral. Čo sa vtedy vlastne stalo?

Francesco Calzona neprehral s Neapolom ani piaty zápas, mohol však dosiahnuť viac a tuší, v čom je problém