in ,

Francúzsko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá do svojej ústavy zakotví právo na interrupciu

8.3.2024 (SITA.sk) – Francúzsko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá do svojej ústavy zakotví právo na interrupciu. Tento akt oficiálne spečatia na piatkovej historickej ceremónii, ktorá bude otvorená pre verejnosť a ktorej cieľom je počas sviatku Medzinárodného dňa žien ukázať podporu ženám na celom svete.

Interrupcie sú legálne takmer v celej Európe. Vo Francúzsku sú dosť podporované, pretože v krajine sú vnímané skôr ako otázka verejného zdravia a nie politiky. Francúzski zákonodarcovia schválili v pondelok zmenu ústavy pomerom hlasov 780:72, pričom novelizáciu podporilo i mnoho krajne pravicových zákonodarcov.

Piatkový ceremoniál v Paríži je kľúčovou udalosťou dňa zameraného na presadzovanie práv žien na celom svete. Pochody, protesty a konferencie sa konajú v indonézskej Jakarte, Mexico City a ďalších svetových metropolách.

Francúzsky dodatok k ústave privítali zástancovia práv žien na celom svete, vrátane miest, kde ženy majú problémy s prístupom k antikoncepcii alebo zdravotnej starostlivosti o matky.

Viac k témam: MDŽ Medzinárodný deň žien, Ústava, Zákon o interupciách
Zdroj: SITA.sk – Francúzsko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá do svojej ústavy zakotví právo na interrupciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Výbuchy pre loďou v Adenskom zálive spôsobil pravdepodobne útok húsíov, k napadnutiu sa zatiaľ neprihlásili

Ráchel v slzách. Survivor nie je ako Love Island. Najdrsnejšiu šou prestáva zvládať