Categories: SlovenskoSprávy

Exkluzívny hosť Juraj Valčuha diriguje v Opere SND Dona Carla

5.5.2022 (Webnoviny.sk) – Už dnes 5. mája a v sobotu 7. mája privítame za dirigentským pultom v Opere SND jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti, slovenského dirigenta Juraja Valčuhu.

Patrí k tým, ktorí majú česť dirigovať  najprominentnejšie orchestre sveta – filharmonikov v New Yorku, Berlíne či Mníchove; teší sa z priazne poslucháčov v Bostone rovnako ako v Paríži. Pozvania dostáva z Európy i Ameriky, je hudobným riaditeľom najstaršej talianskej opernej scény v Neapole a od júna aj hudobným riaditeľom Houstonských symfonikov. Hoci má kalendár plný na niekoľko rokov dopredu, vždy si v ňom našiel priestor na hosťovanie v Slovenskej filharmónii a na Bratislavských hudobných slávnostiach. Juraj Valčuha prichádza teraz po prvý raz do Opery SND.

Na programe je majstrovské dielo Giuseppe Verdiho Don Carlo. V historickom kontexte monumentálna freska, vo svojej podstate intímna dráma predovšetkým troch protagonistov – španielskeho kráľa Filipa II. a jeho syna Dona Carla, uprostred ktorých je objektom sporu Alžbeta z Valois. Pre politické a mocenské dohovory sa Alžbeta a Don Carlo musia vzdať svojej lásky a Alžbeta sa vydať za despotického kráľa Filipa II. Dráma, inšpirovaná dielom Friedricha Schillera, nás prenesie do 16. storočia. Koncentrovaná umelecká výpoveď je inšpirujúca predovšetkým vyjadrením túžby po slobode a svojím sujetom aktuálna a nadčasová.

Opera Don Carlo v réžii slovinského režiséra Diega de Breu sa vracia na scénu Opery SND po troch rokoch. Sugestívny príbeh, emotívna Verdiho hudba a len 2 predstavenia – nezmeškajte príležitosť dnes 5. mája a v sobotu 7. mája.

Pod taktovkou Juraja Valčuhu účinkujú – v titulnej postave Tomáš Juhás, Jolana Fogašová ako Alžbeta z Valois, Monika Fabianová ako Eboli, Peter Mikuláš ako kráľ Filip II., Jozef Benci ako Veľký inkvizítor a Daniel Čapkovič ako Rodrigo.

Verdiho opera Don Carlo so sólistami, orchestrom a zborom Opery SND sľubuje pod taktovkou Juraja Valčuhu dnes 5. mája a v sobotu 7. mája 2022 výnimočný zážitok.

Predstavenia sa začínajú o 18.00 hod. v novej budove SND.

Informačný servis

Agentúra SITA

Recent Posts

Moskva zaradila ukrajinského prezidenta Zelenského na svoj zoznam hľadaných osôb

Ruskí predstavitelia bezprostredne neobjasnili svoje obvinenia. Viac

43 minút ago

Hokejový brankár Denis Godla bude „strážcom svätyne“ Slovana Bratislava aj v nasledujúcej sezóne

Na rodáka z Kežmarku si „belasí“ uplatnili opciu a podpísali s ním ročnú zmluvu. Viac

44 minút ago

Lovestream festival predstavil ďalších mimoriadnych účinkujúcich svojho tretieho ročníka

Festival sa uskutoční počas troch dní 16. až 18. augusta. Viac

2 hodiny ago

Kandidáta do Európskeho parlamentu vážne zranili počas predvolebnej kampane, Faeserová hovorí o útoku na demokraciu

Bol to najnovší zo série incidentov, ktoré zvýšili politické napätie v Nemecku pred eurovoľbami. Viac

2 hodiny ago

Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces

Izraelský predstaviteľ však bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny. Viac

3 hodiny ago