in ,

Čaputová odcestuje na oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju s najvyššími poctami prijme tamojší prezident

16.5.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje vo štvrtok 19. mája na trojdňovú oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju v Berne s najvyššími poctami prijme prezident Ignazio Cassis.

Obaja lídri budú diskutovať o vzájomnej ekonomickej spolupráci v oblasti inovácii a zelenej tranzície, o vzťahoch Európskej únie (EÚ) a Švajčiarska a tiež o aktuálnej situácii na Ukrajine. V tlačovej správe o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Stretnutie s najdôležitejšími politikmi

Čaputová vystúpi s príhovorom aj pred členmi švajčiarskej vlády a pri príležitosti jej návštevy sa stretne s najdôležitejšími politickými predstaviteľmi krajiny.

„Prezidentku bude sprevádzať početná delegácia, ktorej súčasťou budú predstavitelia slovenských vedeckých a výskumných inštitúcií a zástupcovia firiem, ktoré sa zaoberajú inováciami, vývojom zelených a nízkoemisných technológií a obnoviteľnými zdrojmi energie,“ priblížil Strižinec.

Prezidentka otvorí biznis fórum

Počas svojej návštevy hlava štátu otvorí v Zürichu spoločné švajčiarsko-slovenské biznis fórum zamerané na inovácie. Navštívi tiež univerzitu ETH, ktorá sa radí medzi najprestížnejšie na svete, na ktorej pôsobia aj Slováci a s ktorou sa spája viac ako 20 laureátov Nobelovej ceny.

Čaputová navštívi aj CERN v Ženeve, kde sa stretne s vedením inštitúcie a slovenskými expertmi, ktorí v nej pôsobia.

Viac k témam: oficiálna návšteva
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová odcestuje na oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju s najvyššími poctami prijme tamojší prezident © SITA Všetky práva vyhradené.

Neúspech pri Charkove predstavuje pre Rusko prehru, tvrdí britský generál

Pre vojnu na Ukrajine sa na pokraji chudoby ocitne 90 percent miestneho obyvateľstva, škody budú znášať celé generácie