in ,

Brusel postúpil Maďarsko Súdnemu dvoru EÚ, dôvodom je hlasovanie o omamných látkach

15.2.2023 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) postúpila Maďarsko Súdnemu dvoru Európskej únie (EÚ). Urobila tak v súvislosti s hlasovaním Maďarska proti pozícii Únie k odporúčaniam Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o zaradení kanabisu a látok súvisiacich s kanabisom, ako sa uvádza v rozhodnutí Rady EÚ 2021/3. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Maďarsko 2. decembra 2020 na 63. zasadnutí Komisie OSN pre omamné látky dvakrát hlasovalo proti pozícii Únie počas hlasovania o odporúčaniach WHO pri zaraďovaní látok pod medzinárodnú kontrolu. Rozhodnutie Rady, ktorým sa určuje pozícia Únie, pre členské štáty je však záväzné, keďže podľa práva EÚ spadajú rozhodnutia o medzinárodnom zozname látok podľa Jednotného dohovoru o omamných látkach z roku 1961 v znení protokolu z roku 1972 a Dohovoru o psychotropných látkach z roku 1971 do výlučnej právomoci Európskej únie.

Komisia preto začala konanie o porušení povinnosti proti Maďarsku, poslala mu formálnu výzvu aj odôvodnené stanovisko. Na obe však Budapešť nereagovala dostačujúco a preto sa EK rozhodla obrátiť na Súdny dvor.

Viac k témam: Marihuana, Omamné látky, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Brusel postúpil Maďarsko Súdnemu dvoru EÚ, dôvodom je hlasovanie o omamných látkach © SITA Všetky práva vyhradené.

Hviezdny Ovečkin opustil Washington Capitals, podľa trénera sa do akcie tak skoro nevráti

Paulína Fialková Bátovská skončila na 18. mieste, jej sestra Ivona bola na seba nahnevaná