Bieloruské helikoptéry narušili poľský vzdušný priestor, Błaszczak nariadil vyšší počet vojakov na hraniciach

Prekročenie hraníc sa udialo pri meste Białowieża vo veľmi nízkej nadmorskej výške, čo sťažovalo jeho odhalenie radarovými systémami.

2.8.2023 (SITA.sk) – Poľské ministerstvo obrany v utorok večer potvrdilo, že dva bieloruské vrtuľníky narušili poľský vzdušný priestor. Tie podľa ministerstva vykonávali cvičenia v blízkosti hraníc. Minsk o týchto cvičeniach predtým informoval Varšavu.

„Prekročenie hraníc sa udialo pri meste Białowieża vo veľmi nízkej nadmorskej výške, čo sťažovalo jeho odhalenie radarovými systémami. Preto v stredu ráno operačné velenie poľských ozbrojených síl v komuniké pôvodne informovalo, že poľské radarové systémy nezistili žiadne narušenie poľského vzdušného priestoru,” vysvetlilo ministerstvo.

Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak v reakcii na incident nariadil zvýšenie počtu vojakov na hraniciach a nasadenie ďalších síl a techniky, najmä bojových vrtuľníkov. Poľsko o incidente informovalo aj Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) a rozhodlo sa predvolať na ministerstvo zahraničných vecí vedúceho bieloruskej diplomatickej misie v Poľsku, aby incident vysvetlil.

Viac k témam: Poľský minister obrany, Poľský vzdušný priestor, vzdušný priestor, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Bieloruské helikoptéry narušili poľský vzdušný priestor, Błaszczak nariadil vyšší počet vojakov na hraniciach © SITA Všetky práva vyhradené.