in

Športový svet smúti, vo veku 54 rokov zomrel legendárny zápasník sumo

11.4.2024 (SITA.sk) – Fanúšikovia japonského bojového umenia sumo smútia, vo veku 54 rokov totiž odišla na večnosť legenda tohto športu Akebono Taro. Rodák z Havajských ostrovov bol prvým zápasníkom narodeným v zahraničí, ktorý dosiahol úroveň jokozuna, čiže veľkého japonského šampióna.

Informáciu o úmrtí potvrdila jeho manželka Christine mailom, ktorý zaslala redakcii AP s tým, že jej manžel zomrel ešte v priebehu minulého týždňa.

Posledné dni strávil v nemocnici

„So smútkom oznamujeme, že Akebono Taro zomrel na zlyhanie srdca začiatkom apríla. Počas posledných dní života dostával starostlivosť v nemocnici v Tokiu. Musela som sa starať o osobné záležitosti, ktoré bolo potrebné urobiť pred verejným oznámením smrti môjho manžela,” uvádza sa v správe vdovy. Slávny Akebono mal s manželkou Christine troch potomkov – dcéru a dvoch synov.

Akebono vyrastal na úpätí hory Koolau v blízkosti Honululu. Pred vstupom do sveta sumo využíval civilné meno Chad George Ha’aheo Rowan. V osemdesiatych rokoch sa presťahoval do Japonska, kde sa začal venovať sumu. V roku 1993 sa stal po prvý raz víťazom veľkého šampionátu.

Na vrchole kariéry ho považovali za jednu z najvýraznejších postáv tohto tradičného japonského športu. Vážil 221 kilogramov a meral 203 centimetrov. Akebono bol 11-násobným víťazom veľkého turnaja a v roku 2001 odišiel do športového dôchodku.

Velikán vo svete sumo

Úprimnú sústrasť pozostalej rodine vyjadril aj veľvyslanec Spojených štátov amerických v Japonsku Rahm Emanuel.

„Bol som hlboko zarmútený, keď som sa dozvedel o smrti Akebona, velikána vo svete sumo, hrdého Havajčana a muža, ktorý bol stelesnením mostu medzi Spojenými štátmi a Japonskom,” napísal v príspevku na platforme X.

Viac k témam: Úmrtie, Zlyhanie srdca
Zdroj: SITA.sk – Športový svet smúti, vo veku 54 rokov zomrel legendárny zápasník sumo © SITA Všetky práva vyhradené.

Rusi zaútočili aj na dva podzemné zásobníky plynu, poškodili zariadenie vo Ľvovskej oblasti

Progresívci chcú chrániť novinárov a slušných ľudí pred politickými útokmi, navrhujú konkrétne právne úpravy