Categories: ŠportTenis

Andrej Martin mal pozitívny test na doping a dostal dištanc. Jeho slová však hovoria za všetko

9.8.2022 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná agentúra pre integritu tenisu (ITIA) v utorok potvrdila dočasný dištanc pre slovenského tenistu Andreja Martina, dôvodom je pozitívny test na doping z júna 2022.

Začal boj za očistenie svojho mena

Tridsaťdvaročný bratislavský rodák ešte v úvode minulého týždňa sám informoval, že vo vzorke odobratej počas challengeru v Bratislave zo 7. júna našli v jeho tele nedovolenú látku SARM S-22.

Skúsený tenista a dlhoročný reprezentant úmyselný doping dôrazne odmieta a začal boj za očistenie svojho mena. V tele Andreja Martina sa nachádzala látka SARM S-22 (selektívny modulátor androgénových receptorov), ktorá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Dostal ponuku na analýzu B-vzorky

V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu.

“ITIA poslal hráčovi správu o porušení antidopingových pravidiel 22. júla 2022 a od tohto dátumu je suspendovaný. Nemôže byť súčasťou, ako súťažiaci či ako divák, žiadnych akcií pod patronátom Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Dostal ponuku na analýzu B-vzorky,” informovala ITIA na svojom webe.

Andrej Martin na okruhu ATP nezískal žiadny titul, v dvojhre aj vo štvorhre sa raz prebojoval do finále. Jeho kariérnym maximom v singlovom rebríčku ATP je 93. priečka z februára 2020, v deblovom hodnotení bol najvyššie na 69. pozícii v júli 2016.

Jedna z najťažších skúšok v kariére

“Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote, riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia. O to viac bola pre mňa šokujúca správa o pozitívnom výsledku testovania na bratislavskom turnaji. Dôrazne však odmietam vedomé požitie nedovolenej látky. Užívam iba minimum výživových doplnkov a posledných 5 rokov som v tom smere nič nezmenil. Vždy som bol zástancom toho, že o víťazstve v tenisovom zápase má rozhodnúť len poctivý prístup v tréningu a čistý výkon na kurte. Aj preto dôrazne odsudzujem akýkoľvek nedovolený spôsob zvyšovania športového výkonu. O to nepochopiteľnejšia je pre mňa celá táto situácia, zvlášť keď som za celú svoju kariéru absolvoval desiatky testov a nikdy som nemal ani štipku pochybnosti o tom, že výsledok bude negatívny,“ uviedol Andrej Martin na margo dopingového nálezu.

“Vždy som sa správal tak, aby som v živote nemal problém niesť plnú zodpovednosť za svoje činy, no odmietam sa zmieriť s tým, že by som mal byť označený za toho, kto si v športe pomáha nedovoleným spôsobom, a to napriek tomu, že som nič také neurobil. Momentálne prežívam jednoznačne jednu z najťažších skúšok v mojej profesionálnej kariére, neporovnateľne ťažšiu ako hociktorý tenisový zápas, ktorý som kedy odohral. Je to o to ťažšie, že ani poriadne neviem, kto je môj súper na druhej strane kurtu. Čo ale určite viem, je fakt, že sa za žiadnych okolností nevzdám a to aj vďaka ohromnej podpore mojich najbližších, bez ktorých by som určite nemal takú vôľu bojovať. Patrí im za to veľké ďakujem a urobím všetko pre to, aby spravodlivosť zvíťazila,” doplnil.

Viac k témam: Doping, Podozrenie z dopingu
Zdroj: Webnoviny.sk – Andrej Martin mal pozitívny test na doping a dostal dištanc. Jeho slová však hovoria za všetko © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

2 hodiny ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

3 hodiny ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

4 hodiny ago