in

Za minulý rok počet pracujúcich na Slovensku vzrástol o šesťtisíc osôb, najvýraznejšie sa zvýšil počet ľudí v službách

11.3.2024 (SITA.sk) – Počet pracujúcich na Slovensku vzrástol v minulom roku medziročne o šesťtisíc osôb na 2 milióny 610-tisíc osôb. Celkovo z 18 sledovaných odvetví ekonomiky sa v jedenástich počet pracujúcich medziročne zvýšil.

Nárast pracujúcich v službách

Pozitívny výsledok zamestnanosti bol najmä dôsledkom prírastku počtu pracujúcich v službách o 33,6 tisíca osôb, kde počet pracujúcich vzrástol o 2,1 %. Naopak, vo výrobných odvetviach 27,6 tisíca pracujúcich ubudlo, čo predstavuje pokles o 2,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Najvýznamnejšie sa zvýšili počty pracujúcich vo veľkoobchode a maloobchode, ďalej v ubytovacích a stravovacích službách a finančných službách či stavebníctve. Vo všetkých pribudlo medziročne viac ako desaťtisíc pracujúcich.

Naopak, najvyšší medziročný úbytok pracujúcich v súhrne na celoročnej úrovni nastal v priemysle o viac ako 33 tisíc, čo predstavuje pokles o 5 %. V oblasti vzdelávaní tiež pracovala o vyše 12-tisíc osôb menej, čo je pokles o 4,5 %.

Miera zamestnanosti stúpla na 77,5 %

Z regionálneho hľadiska za celý minulý rok počty pracujúcich medziročne vzrástli v piatich krajoch Slovenska, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji o 2,5 %. Naopak v troch krajoch sa prejavil úbytok pracujúcich, najvýraznejší v Trnavskom kraji o 2,2 %.

Miera zamestnanosti SR za minulý rok stúpla o 0,8 percentuálneho boda na aktuálnych 77,5 %. Najdynamickejšie sa pritom zmenila v Nitrianskom kraji, kde narástla o 1,8 p. b. na 79,3 %.

Počet osôb pracujúcich v zahraničí sa oproti roku 2022 zvýšil o 0,4 %, do zahraničia za prácou dochádzalo vyše 116-tisíc osôb.

Viac k témam: nezamestanosť, Počet pracujúcich, Práca v zahraničí
Zdroj: SITA.sk – Za minulý rok počet pracujúcich na Slovensku vzrástol o šesťtisíc osôb, najvýraznejšie sa zvýšil počet ľudí v službách © SITA Všetky práva vyhradené.

Dobrovoľní hasiči smútia. Zomrela slovenská rekordérka a majsterka, len 18-ročná Terezka

Obranca Šimon Nemec strelil v derby svoj tretí gól v NHL (video)