in

Slovensko požiada o piatu platbu v rámci plánu obnovy, Kmec plánuje rokovanie s Eurokomisiou

6.3.2024 (SITA.sk) – Piatu žiadosť o platbu z plánu obnovy plánuje Slovensko podať v štvrtom kvartáli tohto roka. Uviedol to vicepremiér pre plán obnovy a eurofondy SR Peter Kmec (Hlas-SD) po stredajšom rokovaní vlády.

Máme tam ešte pár otvorených vecí, ale ja si myslím, že piata žiadosť, čo sa týka plnenia míľnikov a cieľov, bude úspešne naplnená,” povedal Kmec.

Pozastavená štvrtá žiadosť

Je však potrebné podľa neho prijať potrebnú legislatívu a je potrebné vyriešiť aj niektoré otvorené problémy v rámci rezortu životného prostredia.

Sú totiž ešte otvorené otázky pri napĺňaní štvrtej žiadosti o platbu, Európska komisia nateraz pozastavila jej hodnotenie. Problémom sú najmä trináste dôchodky a udržateľnosť dôchodkového systému.

Na aprílovej schôdzi by k tomu malo prísť schvaľovaniu príslušnej legislatívy. Je potrebné vyriešiť ešte aj limity verejných výdavkov.

Šanca pre deväť žiadostí

Budeme musieť rokovať aj s Európskou komisiou, aby sme našli určitý prienik medzi strednodobou a dlhodobou udržateľnosťou verejných financií,” povedal Kmec.

Slovenský plán obnovy a odolnosti zahŕňa širokú škálu investičných a reformných opatrení vo viacerých tematických zložkách. Má hodnotu viac ako 6 mld. eur vo forme grantov.

Európskej komisii ho Slovensko predložilo koncom apríla 2021. Úspešným plnením míľnikov a cieľov má Slovensko šancu podať si spolu deväť žiadostí o platbu z plánu obnovy.

Viac k témam: Plán obnovy a odolnosti SR, Vicepremiér pre Plán obnovy a odolnosti (POO) SR
Zdroj: SITA.sk – Slovensko požiada o piatu platbu v rámci plánu obnovy, Kmec plánuje rokovanie s Eurokomisiou © SITA Všetky práva vyhradené.

Predseda ústavného súdu Fiačan sa vyjadril k novele Trestného zákona a nevidí dôvod na svoje odstúpenie (video)

foto: X

Influencerku na ceste okolo sveta brutálne napadla skupina mužov. Sedem mužov ju dotlačilo k…