in

Slovensko musí vyčerpať ešte 800 miliónov z eurofondov. Remišová ministerstvá vyzvala, aby sa rozhýbali a začali ich zmysluplne míňať

6.4.2022 (Webnoviny.sk) – V programovom období 2014 až 2020 je v rámci rôznych ministerstiev nezazmluvnených ešte osemsto miliónov eur. Podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) je teraz na zodpovednosti jednotlivých rezortov, ktoré majú nezazmluvnené eurofondy, aby s nimi niečo zmysluplné urobili.

Hrozí prepadnutie miliónov eur

„Ak ich nevedia minúť oni, a zrejme nevedia, lebo sú nezazmluvnené, tak ich musia použiť tak, aby ich vyčerpali. Musí si urobiť každý jeden rezort u seba poriadok, aby ich minul. Nemôžeme si dovoliť, aby v žiadnom rezorte prepadlo nejaké euro,” povedala v stredu Remišová.

Vicepremiérka si vie predstaviť, že ministerstvá by mali nezazmluvnené prostriedky z eurofondov použiť, napríklad na zmiernenie vplyvov utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Vyčerpaných je 50 % z alokovanej sumy

Využívanie prostriedkov Európskej únie v programovom období 2014 až 2020, vrátane Programu rozvoja vidieka, dosiahlo ku koncu februára tohto roka celkovo 8,342 miliard eur, čo bolo vyše 50 percent z celkovej alokovanej sumy 16,654 miliardy eur.

Podľa údajov na portáli ministerstva investícií, ktoré je centrálnym koordinačným orgánom pre eurofondy, k uvedenému dátumu bolo z európskych zdrojov zazmluvnených 14,657 miliardy eur, teda 88 percent.

Európske peniaze zo spomínaného programového obdobia, ktoré sa skončilo už predvlani, je potrebné vyčerpať do konca roka 2023.

Viac k témam: Eurofondy, Projekty, Utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko musí vyčerpať ešte 800 miliónov z eurofondov. Remišová ministerstvá vyzvala, aby sa rozhýbali a začali ich zmysluplne míňať © SITA Všetky práva vyhradené.

Putin potrebuje dosiahnuť na Ukrajine aspoň malé víťazstvo, musí sa mať čím chváliť počas vojenskej prehliadky

USA ohlásili nové sankcie, zameriavajú sa na Putinove dcéry aj príbuzných šéfa ruskej diplomacie Lavrova