Categories: Ekonomika

Samosprávy môžu požiadať o preplatenie nákladov na pomoc s migračnou krízou, pripomína Remišová

16.3.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoj a informatizácie (MIRRI) SR vyhlasuje novú výzvu vo výške 127 miliónov eur. Je určená mestám a obciam na pomoc s migračnou krízou súvisiacou s ruskou agresiou na Ukrajine.

Na tlačovej besede o tom informovala poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Adresná pomoc bez byrokracie

Prostriedky pochádzajú z eurofondov. Výzva by sa mala týkať takmer 1 500 obcí po celom Slovensku. Ministerka ju označila za veľmi rýchlu a adresnú, bez zbytočnej byrokracie. Výška preplatených nákladov sa bude odvíjať od počtu osôb s dočasným útočiskom a dĺžky poskytnutej pomoci.

Paušálna podpora za prijatie jednej osoby na týždeň je v sume 100 eur. Mestá a obce môžu dostať maximálne 2 600 eur na jedného utečenca, keďže podporu môžu dostať za obdobie najviac 26 týždňov.

Vyzývam všetkých primátorov, všetkých starostov, aby neotáľali a o eurofondy si zažiadali čo najrýchlejšie. Systém vyplácania bude rýchly, bez zbytočných papierovačiek, stačí podať žiadosť a ich náklady im preplatíme,“ apeluje šéfka rezortu.

Zoznam oprávnených samospráv je súčasťou výzvy. Sú dostupné online. Prípadné otázky môžu žiadatelia smerovať na e-mailovú adresu irop.ukrajina@mirri.gov.sk.

Chystajú výzvu aj pre mimovládky

Remišová doplnila, že nepôjde o jedinú pomoc z eurofondov, pripravuje sa i ďalšia podpora, napríklad aj pre mimovládne organizácie. Na riešenie migračnej krízy by podľa šéfky rezortu investícií Slovensko mohlo celkovo využiť 315 miliónov eur z eurofondov.

Výzva je vyhlásená z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), teda hlavného eurofondového nástroja na podporu regiónov. Ministerka Remišová uviedla, že už minulý rok v marci vyzývala na summite ministrov členské štáty EÚ, aby mohli byť prostriedky z eurofondov použité aj na zmiernenie dopadov migračnej krízy.

Nebolo ľahké presadiť to, bili sme sa za to celé mesiace, kým bol náš hlas vypočutý a Európska únia schválila legislatívu, ktorá Slovensku umožňuje využiť eurofondy na riešenie migračnej krízy. A my teraz tieto peniaze dávame mestám a obciam, aby sme im vykryli náklady, ktoré v súvislosti s touto krízou mali,” vysvetlila.

Viac k témam: Eurofondy, Integrovaný regionálny operačný program (IROP), migračná kríza, rusko-ukrajinský konflikt, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Samosprávy môžu požiadať o preplatenie nákladov na pomoc s migračnou krízou, pripomína Remišová © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ak by sa otvárací ceremoniál olympiády v Paríži nemohol uskutočniť na Seine, náhradou môže byť Stade de France

Parížania pripravujú unikátny ceremoniál, premiérovo by sa otvorenie OH malo konať mimo štadióna. Viac

9 hodín ago

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými…

10 hodín ago

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Viac

10 hodín ago

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč. Viac

11 hodín ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

12 hodín ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

13 hodín ago