Categories: Ekonomika

Na Slovensku vzrástol vlani import aj export tovaru, najviac sme dovážali z Nemecka či Ruska

21.9.2022 (Webnoviny.sk) – Zo Slovenskej republiky sa vlani vyviezol tovar za 88,55 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšil celkový vývoz o 16,6 %. Výrazne vyšší bol aj dovoz tovaru. Do Slovenskej republiky sa doviezol tovar v sume 86,68 mld. eur pri raste o 19,4 %.

Saldo zahraničného obchodu tak bolo aktívne v objeme 1,88 mld. eur a bolo o 1,44 mld. eur nižšie ako za rok 2020. Vyplýva to zo zverejnenia definitívnych výsledkov Štatistickým úradom SR. Ide o spresnenie predbežných údajov z marca tohto roka.

Menej vývozu do Nórska

Export tovaru v najvyššej hodnote sa zo Slovenska vyviezol do Nemecka a susedných krajín, pričom jeho objem sa medziročne zvýšil. Do Nemecka export medziročne vzrástol o 12 %, do Česka o 29,3 %, Poľska o 24 % a Maďarska o 35 %.

Medzi najvýznamnejších obchodných partnerov pri vývoze podľa najvyššej hodnoty vyvezeného tovaru ďalej patrili Francúzsko, Rakúsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo, Čína a Ruská federácia, pričom pri všetkých destináciách hodnota medziročne vzrástla. Naopak, znížil sa vývoz do Spojených štátov amerických o 1,4 %, Kórejskej republiky o 18,9 % a Nórska o 22,1 %.

Dovoz z Ruska

Dynamicky rástol aj dovoz. Spomedzi najvýznamnejších obchodných partnerov sa doviezol z Nemecka tovar v hodnote vyššej o 21,9 %, z Česka o 15,8 %, Číny o 28,3 %. Na štvrtom mieste bol dovoz z Ruskej federácie, ktorý vykázal najvyššiu medziročnú dynamiku, doviezol sa tovar v hodnote o 63,3 % vyššej ako v roku 2020.

Do top 10 krajín, z ktorých sme dovážali tovar, patrili ďalej Poľsko, Kórejská republika, Vietnam, Francúzsko, Taliansko, Rakúsko a Rumunsko. Medziročný pokles zaznamenal dovoz z Maďarska o 7,2 %, Spojeného kráľovstva o 9,8 % a Švajčiarska o 3,4 %.

Najväčšie aktívne saldo mala Slovenská republika s Maďarskom pri sume 3,27 mld. eur, ďalej s Nemeckom so sumou 2,88 mld. eur, či Francúzskom pri sume 2,73 mld. eur. Najväčšie pasívne saldo bolo s Kórejskou republikou pri sume 4,34 mld. eur a Ruskou federáciou za 4,22 mld. eur.

Viac k témam: Dovoz tovarov, vývoz tovaru
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku vzrástol vlani import aj export tovaru, najviac sme dovážali z Nemecka či Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

1 hodinu ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

2 hodiny ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

4 hodiny ago