Mrazivé sekundy študentov, schovávajúcich sa na rímse. Študentka opísala, ako sa pred strelcom schovávali. “Niekto z rímsy spadol”, hovorí.

Ako je už známe, škola v centre Prahy bola miestom streľby. Túto hrôzostrašnú udalosť sledovali médiá po celom svete. Až 14 obetí má na svedomí strelec, ktorý predtým zabil svojho otca. Niekoľko hodín od tragédie bolo na mieste veľké množstvo tímov polície a špeciálne vozidlo Golem, ktoré sa používa pri hromadných nešťastiach.

Počas dnešného tragického dňa korigovala polícia počet obetí, ktorých má byť celkom štrnásť, pätnástym bol samotný strelec. Informoval o tom minister vnútra Vít Rakušan. Všetkých nebohých sa už podarilo identifikovať. Dokopy je zranených 25 ľudí.

Vrah na filozofickej fakulte v Prahe zabil aj riaditeľku Ústavu hudobnej vedy na Univerzite Karlovej. ” Na základe overenej informácie od rodiny a s jej povolením oznamujeme, že naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy FF UK Lenka Hlávková včerajší útok neprežila. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, v prvej rade rodine,” znie kondolencia na facebookovej stránke Ustavu hudobnej vedy FF UK.

 

„Medzi zranenými po útoku strelca na Filozofickej fakulte UK majú byť aj traja cudzinci – jeden občan Holandska, dvaja občania Spojených arabských emirátov,“ uviedlo podľa portálu TN.cz české ministerstvo vnútra.

Strelec usmrtil dvoch pedagógov. Streľbu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej neprežila ani korektorka Ľudových novín a študentka prvého ročníka v komunikácii nepočujúcich Lucie Špindlerová. ​Medzi verejnosť sa dostala informácia aj o tom, že obeťou má byť aj iba 20-ročná  guliarka Klára Holcová, študentka archívnictva a bohemistiky, ktorá vo svojej disciplíne mala úspechy. Medzi obeťami je aj študentka Aneta Richterová, aktívna členka dobrovoľných hasičov. O obetiach informuje portál iDNES.cz.

Pri streľbe zahynul aj odborník na dejiny fínskej literatúry a literárnu teóriu, švédčinu, fínskošvédsku literatúru Ján Dlask či študentka študijného programu Jazyky a komunikácia nepočujúcich Magdaléna Křístková.

Trinásť obetí zahynulo priamo na mieste činu. Štrnásty mŕtvy je samotný strelec. Jedna obeť zomrela ešte v nemocnici pri hospitalizácii.

Študentka popísala detaily zo streľby. Zažila hrôzu, ktorú nik nechce zažiť.

Pokračovanie na druhej strane