Categories: Zdravie

Letná strava má byť ľahká a výživná, radia odborníci

26.6.2024 (SITA.sk) – V letných mesiacoch by mala byť strava ľahká a ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v tomto období nepotrebuje vytvárať toľko tepla ako v zime. Zároveň je dôležité, aby strava poskytovala dostatok živín.

Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Jesť často v menších dávkach

Strava by mala mať menej jedál bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky, a na jednoduché sacharidy. Slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty v organizme, ktoré je možné doplniť stravou.

Vitamíny A, C, E a lykopén sú kľúčové. Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle a rybách. Vitamín C zase nájdeme v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi a černice, a v zelenine ako paprika, karfiol, kel či paradajky.

Vitamín E obsahujú rastlinné tuky, oleje, zelenina, orechy a obilné klíčky. Výnimočným antioxidantom je aj lykopén, ktorý je obsiahnutý v paradajkách a červenom melóne.

Jedzte častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcií, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky,“ radí vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik. Nie je podľa neho vhodné jesť ani príliš veľa ani príliš málo.

Veľa ovocia a zeleniny

Niektorí seniori a diabetici v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla a mali by byť opatrní. Ľudia by mali nahradiť ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Vyberať si hlavne také, ktoré obsahujú veľa vody, ako napríklad melón.

Konzumujte potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Najvhodnejšie sú zeleninové šaláty, polievky, ryby alebo čerstvá zelenina. Z mäsa je najvhodnejšia hydina,“ dodáva M. Slávik.

Počas letných horúčav neodporúča konzumovať ťažké a mastné jedlá, ktoré zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým jedlám by sme sa mali vyhýbať hlavne na večeru, pretože môžu spôsobiť nekvalitný spánok.

Dodržujte správny pitný režim a zabezpečte dostatočný príjem vody a minerálnych látok, ktoré sa pri vysokých teplotách strácajú najmä potením,“ uzatvára odborník.

Viac k témam: Zdravá výživa
Zdroj: SITA.sk – Letná strava má byť ľahká a výživná, radia odborníci © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Tuskova Občianska koalícia si vybrala kandidáta na post prezidenta, bude ním starosta Varšavy Trzaskowski

Trzaskowski v primárkach porazil ministra zahraničných vecí Radka Sikorského.

21 minút ago

Bratislavské Staré mesto otvorilo svoje vianočné trhy, návštevníkom prinášajú program až na troch pódiách

Staromestské vianočné trhy v historickom centre tento rok uzatvorí až tradičný novoročný Trojkráľový sprievod.

21 minút ago

Vznikla Platforma slobodného múzejníctva, iniciátori považujú kroky Šimkovičovej ministerstva za neprijateľné

Impulzom vzniku platformy je alarmujúca situácia v slovenských múzeách.

2 hodiny ago

V Bratislave na Dunaji sa potápa loď, zasahujú hasiči (foto)

Krátko pred 10:00 bolo prijaté oznámenie na tiesňovej linke 158.

2 hodiny ago

Poslanec Rudolf Huliak ostro kritizuje Andreja Danka, vládna koalícia by mohla fungovať aj bez neho

Huliak vyzýva koaličného partnera Hlas-SD, aby sa postavil proti Dankovým praktikám.

3 hodiny ago

Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších viac ako 1 400 vojakov, Ukrajinci priblížili aj straty na technike

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na…

4 hodiny ago