Zaujímavosti

Deň, na ktorý čaká celý svet: Korunovácia Karola III. je už budúci týždeň. Čo o ňom vieme?

Princ Charles, teraz už ako Karol III., je prvorodeným synom britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Narodil sa 14. novembra 1948 a je najdlhšie čakajúcim nástupcom britského trónu v histórii. Jeho život a kauzy boli predmetom širokej verejnej diskusie po celé desaťročia.

Princ Charles bol vychovávaný na internátnych školách a v roku 1967 sa stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý získal univerzitné vzdelanie, keď študoval archeológiu, antropológiu a históriu na Univerzite v Cambridge. V roku 1969 bol prijatý do kráľovského námorníctva, kde slúžil počas šiestich mesiacov.

V roku 1981 sa Charles oženil s Dianou Spencerovou, ktorá sa stala jeho prvou manželkou. Spolu mali dvoch synov, princa Williama a Harryho. Ich manželstvo však bolo plné problémov a konfliktov a v roku 1992 sa rozviedli. Diana neskôr poskytla rozhovor, v ktorom priznala, že Charles v skutočnosti celý život miloval len Camillu, rodinnú priateľku. Svet sa vtedy postavil na stranu princeznej Diany, ktorá však nešťastne zahynula pri dopravnej nehode.

Jednou z najkontroverznejších káuz, ktoré sa týkajú princa Charlesa, je jeho aféra s Camillou Parker Bowlesovou, ktorá bola v tej dobe už vydatá. Táto aféra vyvolala vlnu verejného pobúrenia a kritiky a mala vplyv aj na jeho popularitu a imidž. Na verejnosť svojho času unikol pikantný telefonát Camilly a Charlesa, kde opisuje, že by chcel byť tampónom, ktorý sa v nej ocitne.

Ďalšou kontroverziou bola jeho údajná závislosť na alternatívnej medicíne a jeho výrok, že “duchovná stránka života je rovnako dôležitá ako fyzická”. Jeho záujem o alternatívnu medicínu a jeho protištátny postoj k tradičnej medicíne viedol k obvineniam z neodbornosti a ohrozovania verejného zdravia.

Po smrti kráľovnej Alžbety II. sa stal podľa práva ich krajiny okamžite kráľom. V slovenskom jazyku ho teda oslovujeme Karol III., pretože mená panovníkov prekladáme do rodného jazyka. V angličtine hovoríme však o Charlesovi III. Je zaujímavé, že napriek tomu, že si budúci králi a kráľovné môžu vybrať akékoľvek iné panovnícke meno, Alžbeta II. i jej syn si ponechali svoje civilné mená – Elisabeth a Charles. Zaujímavosťou tiež je, že hoci muž Alžbety II., princ Philip, nikdy nedostal titul kráľ, Charlesova žena Camilla bude kráľovnou. Je to tak preto, lebo titul kráľ získava len následník trónu, nie “priženená” osoba.

Princ Charles sa však významne angažuje aj v charitatívnej práci a podporuje množstvo charitatívnych organizácií a projektov, zameraných na ochranu prírody, udržateľnosť a vzdelávanie. Je tiež známy svojou láskou k záhradám a záujmom o zemepis a históriu.

Vzhľadom na jeho postavenie ako nástupcu britského trónu a jeho život a kauzy sú stále sledované s veľkým záujmom a pozornosťou médií aj verejnosti.

Korunovácia kráľa Karola III. bude prebiehať už budúci týždeň, 6.5.2023 a čaká na ňu celý svet. Niet sa čomu čudovať, pretože korunovácia jeho predchodkyne Alžbety II. prebehla v roku 1953.

Zuzana S.

Recent Posts

Mestské zastupiteľstvo v Trnave rozhodlo o zákaze herní, kasína však v meste fungovať môžu

Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia, ktoré schválili. Viac

5 hodín ago

Ukrajina zaútočila dronmi na ropnú rafinériu v Rusku, vypukol tam požiar

Ukrajina je aj za útokom na rafinériu vo Voronežskej oblasti. Viac

5 hodín ago

Svet bol počas Sviatku práce plný demonštrácií, ľudia vyzývali na lepšie mzdy aj práva (foto)

Na niektorých miestach sa demonštrácie odohrali aj v propalestínskom duchu. Viac

6 hodín ago

Lexmann kritizuje predaj zbraní do Azerbajdžanu za poslednej vlády Fica (video)

Spomínaný kabinet podľa europoslankyne Miriam Lexmann predal zbrane tejto krajine aj napriek platnému embargu. Viac

7 hodín ago

Rozšírenie EÚ v roku 2004 bolo správny geopolitický aj ekonomický krok, vyjadril sa Dombrovskis

Bolo to najväčšie rozšírenie EÚ v jej histórii. Viac

8 hodín ago