Categories: SlovenskoSprávy

Zoznám sa s povolaniami na železniciach. Doprava ti otvorí dvere do stabilného a perspektívneho pracovného sveta

22.9.2022 (Webnoviny.sk) –
Opäť sa blíži termín obľúbeného podujatia Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU.
Tentokrát bude dňa 27. 9. 2022 v Trnave
Železničná spoločnosť Slovensko žiakom základných škôl poskytne informácie o spoločnosti, predstaví štipendijný program a zoznámi ich možnosťami praxe

Putovné podujatie Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU je opäť tu. Tentokrát však v Trnave. Opäť však bude pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky a tradične sa na ňom zúčastní aj národný dopravca – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Podujatie, ktoré má motivovať nádejných budúcich dopravcov sa uskutoční dňa 27. 9. 2022 v Trnave v priestoroch Strednej priemyselnej školy dopravnej na Študentskej 23 od 9:00 do 12:30. Žiakom základných škôl a mládeži na ňom odborníci poskytnú kariérové poradenstvo s odporúčaním ich ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Budú im tiež predstavené odbory vzdelávania z oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách, prípadne vysokých školách.

Súčasťou bohatého sprievodného programu budú ukážky výkonu povolaní najmä v cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, diagnostika vozidiel, dopravná výchova s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky a cyklistickej dopravy, dopravné simulátory vrátane simulátora nárazu vozidla, nácvik poskytovania prvej pomoci, dopravné kvízy a súťaže. Vstup na podujatie je bezplatný.

“ZSSK žiakom poskytne informácie o spoločnosti, predstaví im štipendijný program a možnosti praxe. Prostredníctvom virtuálnych okuliarov sa dostanú do 3D priestoru, v ktorých ich privíta vlakový personál a prezrú si kabínu rušňovodiča. K dispozícii bude aj videoprojekcia s ukážkami povolania rušňovodiča a práce na údržbe. Pre mládež sme tiež pripravili ukážky práce s prístrojom, ktorý využívajú vlakvedúci. Budú si tak môcť vytlačiť vzorové cestovné lístky, zobraziť meškania vlakov či trasy vlakových spojení. Pre najmenších bude aj kreatívna aktivita v podobe odtláčania rúk na plagát s témou Pridaj sa k nám, cestujeme vlakom. Učiteľom poskytneme informácie o možnej spolupráci so školami a priblížme ponúkané exkurzie pre žiakov stredných škôl na pracoviskách spoločnosti,” spresňuje Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Cieľom podujatia je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a vysokých školách v oblasti dopravy. Sektor dopravy im predsa ponúka stabilné a perspektívne uplatnenie. V ZSSK aktuálne zamestnávame 5691 zamestnancov, pričom k 31. 8. evidujeme 225 neobsadených pozícií. Priemerná mzda zamestnancov národného dopravcu bola za obdobie od januára do augusta tohto roku 1 437 eur brutto. Zamestnancom sa v roku 2022 zvýšili mzdy vďaka kolektívnej zmluve, pričom tento trend bude pokračovať aj v roku 2023. Jedným z najatraktívnejších povolaní v železničnej spoločnosti je povolanie rušňovodiča. Tých má ZSSK 123 a ich priemerný zárobok je 1543 eur. Na kurzy pre rušňovodičov sa záujemcovia môžu prihlásiť na našej stránke – https://www.zssk.sk/kurz-rusnovodica/. Viac o práci ZSSK a benefitoch pre zamestnancov nájdete na našej stránke – https://www.zssk.sk/kariera/.

Podujatie už tradične organizujú spolu s ministerstvom dopravy aj rezortné stredné odborné školy, univerzity a rezortní zamestnávatelia vrátane železničných spoločností a vybraných regionálnych partnerov. Klub priateľov železníc Trnavy a okolia zároveň pozýva účastníkov akcie na železničnú stanicu (nástupište č. 4) na prehliadku stálej expozície pamiatok železničnej dopravy. Bližšie informácie nájdete na www.studujdopravu.sk.

Informačný servis

Viac k témam: Doprava, Kam po skončení základnej školy, PR, Študuj dopravu
Zdroj: Webnoviny.sk – Zoznám sa s povolaniami na železniciach. Doprava ti otvorí dvere do stabilného a perspektívneho pracovného sveta © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ruský útok raketami na Odesu si vyžiadal 13 zranených, na mieste vznikol veľký požiar (video)

Ruské sily útočili na Odesu aj v predošlých dňoch, pričom ich útoky si vyžiadali mŕtvych…

53 minút ago

Mestské zastupiteľstvo v Trnave rozhodlo o zákaze herní, kasína však v meste fungovať môžu

Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia, ktoré schválili. Viac

12 hodín ago

Ukrajina zaútočila dronmi na ropnú rafinériu v Rusku, vypukol tam požiar

Ukrajina je aj za útokom na rafinériu vo Voronežskej oblasti. Viac

12 hodín ago

Svet bol počas Sviatku práce plný demonštrácií, ľudia vyzývali na lepšie mzdy aj práva (foto)

Na niektorých miestach sa demonštrácie odohrali aj v propalestínskom duchu. Viac

13 hodín ago

Lexmann kritizuje predaj zbraní do Azerbajdžanu za poslednej vlády Fica (video)

Spomínaný kabinet podľa europoslankyne Miriam Lexmann predal zbrane tejto krajine aj napriek platnému embargu. Viac

14 hodín ago