in ,

Zomrel Ladislav Švihran, spisovateľ a najstarší aktívny novinár na Slovensku

23.9.2022 (Webnoviny.sk) – Zomrel Ladislav Švihran, najstarší aktívny novinár na Slovensku. Bol tiež prekladateľom a spisovateľom. O jeho úmrtí informoval jeho vnuk Ivor Švihran a rodina. Švihran zomrel 22. septembra 2022 vo večerných hodinách.

Narodil sa 15. decembra 1931 v belgickom meste Liege, neskôr sa s rodinou vrátili na Slovensko. Na Univerzite Komenského vyštudoval odbor pedagogika-psychológia. Po štúdiu pôsobil ako redaktor v denníku i v nakladateľstve Smena a venoval sa aj prekladaniu z viacerých jazykov, najmä z ruštiny a poľštiny.

Jeho knižný debut Kulturizmus ducha vyšiel v roku 1970 a Švihran sa v priebehu nasledujúcich päťdesiatich rokov stal jedným z najvydávanejších slovenských autorov. Napísal napríklad 1000 plus 1 slovenských naj, Kto nám vládol či Majstri ducha. Za svoju tvorbu získal i viacero ocenení, medzi nimi aj Cenu Vojtecha Zamarovského a Cenu Egona Ervína Kischa.

Švihran bol jedným z najstarších aktívnych publicistov na Slovensku, keďže aj pred deväťdesiatkou publikoval náučné články a sporadicky sa venoval i prekladateľstvu a písaniu rozhlasových pásiem.

Viac k témam: Novinár, Smrť novinára, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Ladislav Švihran, spisovateľ a najstarší aktívny novinár na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Rusko presadzuje bezohľadané praktiky pri ohlásenej mobilizácii, polícia násilne stiahla študentov z vyučovania (video)

Maroš Žilinka sa stretol s kolegami V4, spoločne podpísali „Bratislavskú deklaráciu“