Categories: SlovenskoSprávy

ZMOS spustil agendu Digitálny reštart, samosprávam zjednoduší fungovanie a občanom uľahčí život

12.5.2022 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naplno spúšťa agendu s názvom Digitálny reštart, ktorú avizovalo koncom minulého roka.

Ako informuje ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, agenda nadväzuje na doterajšie aktivity, pričom spája osvetu s riešeniami pre rozvoj samospráv a komfort obyvateľov.

Výzvy na zlepšenie, ktoré kopírujú reálne potreby, semináre a ukážky realizácií nájdu samosprávy na novej webovej stránke digitalnyrestart.sk.

Aplikácie sa osvedčili v mnohých prípadoch

ZMOS s partnermi počas pandémie poskytlo samosprávam a obyvateľom dve elektronické služby – registračný systém Bookio a aplikáciu MOMky na dlani, ktoré počas celoplošného testovania využilo 3,2 milióna ľudí.

„V súvislosti s riešením utečeneckej krízy sme distribuovali 40 boxov s powerbankami v najvyťaženejších prihraničných oblastiach,” uviedol Kaliňák. Systém funguje stiahnutím aplikácie a užívateľ si cez QR kód požičia powerbanku zadarmo.

„V spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska sme bezplatne vytvorili systém pre jednoduché online umiestňovanie utečencov podľa preferencií a reálnych voľných kapacít,” dodal s tým, že tento systém je v správe rezortu dopravy.

Využívanie ekologickej dopravy

Ďalšou aktivitou ZMOS v rámci Digitálneho reštartu sú opatrenia, ktoré majú obyvateľov motivovať k využívaniu ekologickej formy dopravy.

„Spustili sme zdieľanú dopravu v 15 samosprávach a spúšťame v prvom meste kompletný dopravný hub, v ktorom spojíme pre občana všetky druhy dopravy s princípom „door to door“, ktoré sa môžu medzi sebou balíčkovať či spájať s podujatiami,” vysvetlil Kaliňák.

Ako dodal, ďalšou aktivitou v rámci ekologickej dopravy bude rozmiestnenie elektronabíjačiek do miest a obcí, aby boli obyvatelia motivovaní kupovať si elektrické automobily či motorky.

Potrebné informácie na jednom mieste

V najbližšom období v rámci Digitálneho reštartu ZMOS poskytne štatutárnym predstaviteľom miest a obcí špeciálnu aplikáciu, v ktorej budú k dispozícii dôležité informácie z legislatívy, eurofondov a činnosti ZMOS.

„Nebude chýbať ani detailný prehľad o termínoch legislatívnych povinností a mnohé iné dôležité informácie,” poznamenal Kaliňák.

Dodal, že nadväzujú tak aj na doterajší infolist, ktorým už viac ako dva roky každé pracovné ráno posielajú informácie z rôznych dôležitých oblastí pre samosprávu na viac ako 8 500 emailových adries. Uvedené aktivity ZMOS predstavil v polovici týždňa na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe.

„Budúci mesiac bude táto agenda predstavená na podujatí v českom Mikulove, následne na konferencii v Maďarsku a súbežne na odborných sekciách Rady ZMOS podľa príslušného tematického zamerania,” uzavrel Kaliňák.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Eurofondy, IT aplikácie, Rezervačný systém Bookio, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – ZMOS spustil agendu Digitálny reštart, samosprávam zjednoduší fungovanie a občanom uľahčí život © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ak by sa otvárací ceremoniál olympiády v Paríži nemohol uskutočniť na Seine, náhradou môže byť Stade de France

Parížania pripravujú unikátny ceremoniál, premiérovo by sa otvorenie OH malo konať mimo štadióna. Viac

7 hodín ago

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými…

8 hodín ago

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Viac

8 hodín ago

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč. Viac

9 hodín ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

10 hodín ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

11 hodín ago