in ,

Žilinka opäť vytiahol paragraf 363 a zrušil obvinenie advokátke z kauzy Fatima

11.5.2022 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor Maroš Žilinka 8. apríla zrušil obvinenie zo zločinu marenia spravodlivosti advokátke Anne Ž. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová, obvinenie zrušil generálny prokurátor na návrh Anny Ž. podľa paragrafu 363, pretože je nezákonné. Na zrušenie obvinenia v stredu upozornil denník Sme.

Zároveň Generálna prokuratúra SR (GP SR) zdôraznila, že vec advokátky Anny Ž. nezobrali Úradu špeciálnej prokuratúry, ale zrušili výnimku určenú generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Dôvody, pre ktorá bola výnimka udelená, podľa GP SR zanikli, preto prikázali ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Nitre.

Chýbal dostatok dôkazov

Advokátku stíhali za zločin marenia spravodlivosti. Maroš Žilinka v odôvodnení rozhodnutia o zrušení obvinenia uviedol, že „po preskúmaní na vec sa vzťahujúceho spisového materiálu je nevyhnutné uzavrieť, že v predmetnej veci sa nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinená sa skutku tak, ako je jej kladené za vinu, dopustila“.

Ďalšie zrušenie obvinenia

Obvinenie zrušil advokátke Anne Ž. prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v zastúpení generálneho prokurátora Maroša Žilinku aj 3. novembra 2021. Advokátka bola pôvodne v rámci kauzy známej ako Fatima obvinená z marenia spravodlivosti a vydierania. Jedno obvinenie jej pritom zrušili už v marci.

Kauza Fatima

Podľa vyšetrovateľov v kauze Fatima pomohla bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská v minulosti získať príslušníkovi skupiny sýkorovci Petrovi Čongrádymu nehnuteľnosť v Trenčíne za úplatok tri milióny slovenských korún.

Anna Ž. a ďalšie osoby podľa pôvodného obvinenia ovplyvňovali výpoveď kľúčového svedka. O kauze mal konkrétne vypovedať svedok Michal Vida, ktorý neskôr výpoveď zmenil. Podľa polície mal Vidu v roku 2018 požiadať svat Moniky Jankovskej Peter V. v prítomnosti advokátky Anny Ž. o to, či by mohol pozmeniť už archivované správy od pôvodného majiteľa Fatimy Ondreja Janíčka.

Mal ich konkrétne prerobiť tak, aby to vyzeralo, že na neho nalieha on. So sfalšovanými esemeskami potom išla advokátka Anna Ž. na políciu a predložila ich do trestného konania s tým, že Janíček ovplyvňuje Vidu.

Viac k témam: Kauza Fatima, Paragraf 363 Trestného poriadku, Sýkorovci, Vydieranie, Zrušenie obvinení
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka opäť vytiahol paragraf 363 a zrušil obvinenie advokátke z kauzy Fatima © SITA Všetky práva vyhradené.

Mimoriadna zmena GVD 2021/2022 sa dotkne dvoch rýchlikov

Atraktívny bonus v Niké: 50 eur pre nových hráčov