Categories: SlovenskoSprávy

Žiaci zo základných škôl po celom Slovensku budú mať Čerstvé hlavičky

25.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pravidelnú nádielku čerstvého ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov každý týždeň získa v budúcom školskom roku 70 slovenských základných škôl vďaka Kauflandu a jeho projektu Čerstvé hlavičky.

Do tretieho ročníka projektu Čerstvé hlavičky, ktorý motivuje žiakov k zdravej výžive a pravidelnej konzumácii ovocia a zeleniny, sa zapojilo 258 základných škôl naprieč celým Slovenskom. Hlasovanie sa skončilo, hlasy sú zrátané a zoznam základných škôl, ktoré budú dostávať pre všetkých svojich žiakov pravidelné dávky vitamínov z partnerských predajní Kauflandu počas celého školského roka 2021/2022, je známy. Celkovo sa odovzdal rekordný počet 623 530 hlasov.

MANGO, HRUŠKY, AJ KAROTKA A UHORKY

Teší nás, že projekt Čerstvé hlavičky si získal medzi základnými školami popularitu a prispeje tak k správnym stravovacím návykom detí. Sme radi, že každá naša predajňa bude mať svoju partnerskú základnú školu a že sa postaráme o zdravú desiatu z čerstvého ovocia a zeleniny pre tisíce školákov po celkom Slovensku,” hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Ponuka čerstvého ovocia a zeleniny z reťazca pre školákov je naozaj veľmi pestrá. V tomto školskom roku si pochutnali napríklad na banánoch, jablkách, mandarínkach, pomarančoch, hrozne, hruškách, kivi, reďkovkách, paradajkách, ale aj na sladkej karotke či šalátových uhorkách. A pretože dobré príklady vždy priťahujú, mnohé deti spoločne so spolužiakmi ochutnali aj plody, nad ktorými by doma krútili nosom.

Za zmienku stojí, že hoci bola situácia kvôli pandémii v tomto školskom roku pre školákov i školy mimoriadne náročná a nepredvídateľná, napriek tomu Kaufland poskytoval čerstvé ovocie a zeleninu žiakom, ktorí sedeli v školských laviciach.

ČO NA TO ODBORNÍČKA NA VÝŽIVU

Prečo je dôležité, aby v jedálnom lístku školákov nechýbalo ovocie ani zelenina? A prečo deti často dávajú prednosť ovociu pred zeleninou? Správnu odpoveď na tieto otázky pozná odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská:“Ovocie je sladšie a táto chuť je pre dieťa prirodzene lákavejšia. Ovocie síce môže čiastočne nahradiť zeleninu, nie je však správne, ak čerstvá zelenina vo výžive dieťaťa úplne chýba. V porovnaní s ovocím je väčšina zeleniny lepším zdrojom vápnika, železa a kyseliny listovej. Ovocie obsahuje viac cukru a dodáva detskému organizmu viac kalórií než zelenina. Naopak, zelenina patrí medzi nízkokalorické a nízkotučné potraviny, čo je výhoda najmä pre deti, ktoré sú sedavé a majú sklon priberať. Pri správnom stravovaní budú mať vaše deti zdravé trávenie, energiu potrebnú na hranie, budú schopné lepšie sa sústrediť a budú tiež lepšie spať.” Pre úplnosť dodajme, že malí školáci by mali denne zjesť porciu približne 250 g a tínedžeri 400 g, pričom polovicu by malo tvoriť ovocie a polovicu zelenina.

Zoznam víťazných škôl, ktoré získajú v budúcom školskom roku pravidelnú dodávku vitamínov z partnerských predajní Kauflandu, nájdete na stránke www.cerstvehlavicky.sk.

ABY DETI V ŠKOLÁCH JEDLI EŠTE ZDRAVŠIE

Spojenie zdravia detí a podpory zdravej výživy v školách priviedlo Kaufland k spolupráci so Skutočne zdravou školou. Tá ponúka komplexný program kvalitného a udržateľného stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre materské, základné a stredné školy. Cieľom programu je prispieť k zdravšiemu stravovaniu v slovenských škôlkach a školách a zároveň dostať čerstvé a kvalitné produkty od domácich pestovateľov do školských jedální. K jeho realizácii chce svojím dielom prispieť aj obchodný reťazec, pre ktorý práve podpora zdravej výživy patrí k významným prioritám.

Informačný servis

Viac k témam: Čerstvé hlavičky, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Žiaci zo základných škôl po celom Slovensku budú mať Čerstvé hlavičky © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

USA zvažujú, že na svoje veľvyslanectvo na Ukrajine vyšlú ďalších vojenských poradcov

Nie je jasné, koľko vojakov by napokon Washington na Ukrajinu poslal. Dvaja predstavitelia uviedli, že…

28 minút ago

Třinec si vo finále českej extraligy pripísal druhú výhru, ku ktorej pomohli Slováci, Hudáček sa blysol dvomi gólmi

"Oceliari" si pripísali druhý finálový triumf napriek tomu, že strelecky omnoho aktívnejší bol ich súper.…

1 hodinu ago

Ukrajinci zasiahli v Sevastopoli loď Kommuna, ktorá slúži ruskému námorníctvu od roku 1915

Loď Kommuna uviedli do prevádzky v roku 1915 a je najstarším plavidlom v službe ruského…

1 hodinu ago

Za uplynulý deň prišlo Rusko na Ukrajine o takmer tisíc vojakov, stratilo aj veľa techniky

Ruské straty na personále od začiatku invázie stúpli na 459 530. Viac

2 hodiny ago

Hviezdny Messi je druhým najlepším strelcom MLS, dvoma gólmi prispel v triumfe Interu Miami

Tretí gólu družstva z Floridy strelil Španiel Sergio Busquets, ktorý za Inter skóroval premiérovo od…

2 hodiny ago

V štyroch mestách Kosova so srbskou väčšinou sa koná hlasovanie o odvolaní albánskych starostov, ich vlaňajšie zvolenie vyvolalo napätie

Referendum, ktoré podporuje Západ, je pokus o zmiernenie napätia medzi Srbskom a Kosovom. Viac

3 hodiny ago