in ,

Ženy na Ukrajine čelia počas vojny sexuálnemu násiliu, je stále rozšírené, no nedostatočne hlásené

6.6.2022 (Webnoviny.sk) – Zástupkyňa Organizácie Spojených národov (OSN) pre sexuálne násilie počas konfliktov upozorňuje, že sexuálne násilie na Ukrajine, najmä voči ženám a dievčatám, je naďalej rozšírené a zároveň nedostatočne hlásené.

Humanitárna kríza vo vojnou zmietanej krajine sa pritom podľa nej mení na „krízu obchodovania s ľuďmi“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Pramila Patten v pondelok povedala Bezpečnostnej rade OSN, že zostáva medzera medzi rezolúciami zameranými na bránenie znásilneniam a iným sexuálnym útokom počas konfliktov a realitou, ktorej na mieste čelia tí najzraniteľnejší – ženy a deti.

K 3. júnu podľa nej dostal Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva informácie o 124 prípadoch sexuálneho násilia súvisiaceho s konfliktom, 97 bolo spáchaných na ženách a dievčatách, 19 na mužoch, sedem obetí boli chlapci a v jednom prípade nie je známe pohlavie. Všetky tieto prípady preverujú.

Ukrajinská generálna prokuratúra Patten počas jej májovej návštevy podľa jej slov informovala, že od začiatku invázie 24. februára do 12. apríla na národnú horúcu linku nahlásili nasledujúce formy sexuálneho násilia súvisiaceho s konfliktom: „znásilnenie, skupinové znásilnenie, tehotenstvo následkom znásilnenia, pokus o znásilnenie, vyhrážky znásilnením, vydieranie, aby obeť sledovala sexuálne násilie páchané na partnerovi alebo dieťati a nútené vyzliekanie donaha“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ženy na Ukrajine čelia počas vojny sexuálnemu násiliu, je stále rozšírené, no nedostatočne hlásené © SITA Všetky práva vyhradené.

Zelenskyj verí, že zajatcov z Azovstaľu privedú Ukrajinci domov, Rusi ich zadržiavajú vyše dva a pol tisíca

Dokáže Tampa otočiť sériu proti New York Rangers? Sme skvelá partia a nikdy sa nevzdávame, vraví Erik Černák