Zelenskyj vyzval lídrov EÚ, aby splnili svoje sľuby o poskytnutí zbraní v boji proti ruskej agresii

Zelenskyj sa poďakoval krajinám, ktoré sľúbili Kyjevu techniku, zbrane a muníciu, ale zdôraznil, že ich Ukrajinci potrebujú „urgentne na bojisku”.

27.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lídrov v Európskej únii (EÚ), aby splnili svoje sľuby o poskytnutí vojenskej techniky pre boj jeho krajiny proti ruskej agresii.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Musíme pracovať na ďalších krokoch, povedal Zelenskyj novinárom v Bruseli, kam prišiel na samit lídrov EÚ len pár dní po tom, čo euroblok oficiálne začal prístupové rokovania s Ukrajinou. S lídrami bude podľa jeho slov diskutovať „o urgentných veciach, jednou z nich je protivzdušná obrana”.

Zelenskyj sa poďakoval krajinám, ktoré sľúbili Kyjevu techniku, zbrane a muníciu, ale zdôraznil, že ich Ukrajinci potrebujú „urgentne na bojisku”.

Očakáva sa, že lídri podpíšu dokument o bezpečnostných záväzkoch voči Ukrajine, ktorý v podstate zhŕňa to, čo EÚ robí pre krajinu z hľadiska finančnej, vojenskej a inej pomoci od invázie ruských síl vo februári 2022. S Kyjevom už niekoľko krajín podpísalo takéto dohody, ktoré ponúkajú dlhodobý záväzok pomôcť mu, a to aj po skončení vojny s Ruskom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj vyzval lídrov EÚ, aby splnili svoje sľuby o poskytnutí zbraní v boji proti ruskej agresii © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.