Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany Austinom, riešili aj pomoc Ukrajine (video)

Kaliňák potvrdil záujem Slovenska pokračovať v modernizácii slovenského obranného priemyslu.

4.3.2024 (SITA.sk) – Amerika a Slovensko potvrdili svoj záujem spoločne rozvíjať obranný priemysel. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) sa v rámci pracovnej cesty do Spojených štátov stretol v Pentagone s americkým ministrom obrany Lloydom J. Austinom a navštívil aj ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov.

Témou bola aj pomoc Ukrajine

Kaliňák potvrdil záujem Slovenska pokračovať v modernizácii a zvyšovaní konkurencieschopnosti slovenského obranného priemyslu. Témou bola aj pomoc Ukrajine.

Kaliňák opätovne deklaroval postoje slovenskej vlády a zdôraznil, že SR kladie veľký dôraz na dodržiavanie medzinárodného práva a odsudzuje všetky formy agresie. Ako ďalej pripomenul, Slovensko nevidí vojenské riešenie konfliktu.

USA rešpektujú slovenskú pozíciu

„Iba okamžitým zastavením bojov dokážeme zabrániť ďalšiemu krviprelievanie a obnoviť suverenitu Ukrajiny. Je teda nevyhnutné, aby aj medzinárodné spoločenstvo prispelo k čo najrýchlejšiemu začiatku mierových rokovaní,” vyhlásil rezort obrany s tým, že Spojené štáty rešpektujú slovenskú pozíciu a vážia si pomoc slovenských výrobcov odmínovacích kompletov Božena 5, univerzálnych dokončovacích strojov UDS 214 či diaľkových detektorov Falcon 4G.

Americký minister obrany pogratuloval Slovensku k 20. výročiu vstupu do NATO a ocenil aj zodpovedný prístup Slovenska, jeho mnohé prínosy pre Alianciu a systematické úsilie o zaistenie bezpečnosti východnej hranice.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Americký minister obrany, Minister obrany SR, Obranný priemysel, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany Austinom, riešili aj pomoc Ukrajine (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.