in ,

Zavraždený premiér Abe bude mať aj štátny pohreb, proti kroku japonskej vlády sa však ozvala verejnosť

22.7.2022 (Webnoviny.sk) – Japonská vláda v piatok formálne rozhodla, že 27. septembra sa uskutoční štátny pohreb zavraždeného bývalého premiéra Šinza Abeho.

Hlavný tajomník úradu vlády Hirokazu Macuno uviedol, že štátny pohreb je vhodný, pre Abeho „významný prínos“ ako najdlhšie vládnuceho japonského lídra a jeho „výnimočné vodcovstvo a rozhodné kroky“ v rôznych oblastiach, vrátane ekonomickej obnovy, podpory diplomacie zameranej na alianciu Japonska a Spojených štátov a tiež rekonštrukcie po katastrofálnom cunami z roku 2011.

Pozvú aj zahraničných lídrov

Pohreb bude mať podľa Macuna podobu nenáboženského ceremoniálu v hale Nippon Budókan, ktorú pôvodne postavili pre olympijské hry v Tokiu v roku 1964. V jej priestoroch sa konajú športové i kultúrne podujatia a koncerty a vláda tam tiež každoročne 15. augusta organizuje spomienkové podujatie venované obetiam vojny, pripomínajúce japonskú kapituláciu v druhej svetovej vojne.

Na Abeho pohreb pozvú aj zahraničných predstaviteľov, no ďalšie detaily, ako náklady a počet účastníkov, ešte podľa Macuna nie sú jasné.

Reakcie verejnosti sú zmiešané

Premiér Fumio Kišida oznámil plány na Abeho štátny pohreb ešte minulý týždeň. Niektorí to však považujú za jeho pokus upevniť si moc potešením ultrakonzervatívcov, ktorí podporovali Abeho. Plán si vyslúžil zmiešané reakcie od opozície aj verejnosti.

Zatiaľ čo niektorí sú proti tomu, aby na podujatie použili peniaze daňových poplatníkov, ďalší kritizujú vládnu stranu za politizovanie Abeho smrti v snahe glorifikovať ho a ukončiť debatu o jeho rozporuplnom odkaze, vrátane diplomatických a bezpečnostných politík a revizionistického postoja k vojnovej histórii.

Občianska skupina, ktorá je proti Abeho štátnemu pohrebu vo štvrtok podala na tokijský okresný súd žiadosť o pozastavenie rozhodnutia vlády. Desiatky ľudí tiež v piatok protestovali pred úradom premiéra.

Súkromný pohreb bývalého premiéra sa už konal v tokijskom chráme za účasti asi tisícky trúchliacich, vrátane zákonodarcov, podnikateľov a ďalších.

Fotogaléria: Šinzo Abe

Viac k témam: Atentát, štátny pohreb, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zavraždený premiér Abe bude mať aj štátny pohreb, proti kroku japonskej vlády sa však ozvala verejnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Lietate s dronom? Vojaci a vojenská polícia vám ho budú môcť zostreliť

Rusko dosiahlo len malé zisky a čoskoro mu dôjde dych, podľa šéfa MI6 tak bude Ukrajina schopná protiúderu