Categories: SlovenskoSprávy

Zástupcovia Iniciatívy Ide nám o život apelujú na Hegera, aby zvážil zásahy do usmernenia k tranzíciám (foto)

18.4.2023 (SITA.sk) – Zástupcovia iniciatívy Ide nám o život apelujú na dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (Demokrati), aby zvážil politické a neodborné zásahy, ktoré by viedli k zrušeniu usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k tranzíciám.

Odborný štandard rezortu zdravotníctva podpísaný bývalým ministrom Vladimírom Lengvarským krátko pred jeho odchodom z funkcie, a s ktorým nadobudlo účinnosť aj odborné usmernenie, by mali zjednotiť medicínske postupy v danej oblasti. Transrodovým ľuďom by bola umožnená zmena mena, priezviska a rodného čísla bez nutnosti chirurgického zákroku.

Splnili len jednu požiadavku

Zástupcovia iniciatívy upozorňujú, že jeho zrušenie by mohlo viesť k opätovnému vystaveniu transrodových ľudí protiústavnej praxi nútených sterilizácií a ohrozeniu bezpečnosti menšín na Slovensku. Pripomenuli tiež, že za pol roka od teroristického útoku na LGBTI+ komunitu Hegerova vláda naplnila len jednu požiadavku iniciatívy, a to prijatie regulácie zaisťujúcej dôstojnejší proces tranzície a zdravotnej starostlivosti o transrodových ľudí. Iniciatíva Ide nám o život to uviedla v tlačovej správe.

„Od dôveryhodných zdrojov z úradu vlády a ministerstva zdravotníctva vieme, že poverený minister plánuje zrušiť odborné usmernenie na zjednotenie postupov pri zdravotnej starostlivosti súvisiacej s tranzíciou. Je v protiklade s deklarovanou snahou pomôcť LGBTI+ ľuďom, aby sa im na Slovensku lepšie žilo,” hovorí majiteľ podniku Tepláreň a zástupca Iniciatívy Roman Samotný.

Vznikla by absurdná situácia

Podľa riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka by zrušenie usmernenia mohlo mať podobné účinky ako prijatie novely zákona o rodnom čísle od poslankyne Národnej rady (NR) SR Anny Záborskej (Kresťanská únia), o ktorej by sa malo rokovať v máji.

„Na Slovensku by tak vznikla absurdná situácia: medicínske tranzície by prebiehali naďalej a transrodoví ľudia by tak výzorom zodpovedali preferovanému rodu a nie tomu uvedenému v dokladoch, ktoré by sa nedali zmeniť,” vraví Macko.

„Je na mieste pýtať sa povereného premiéra a ministra, ako chce po prípadnom zrušení usmernenia zabezpečiť proces právnych tranzícií na Slovensku a ako plánuje predísť jeho úplnému znemožneniu, a teda ceste Maďarska, ktoré je v tejto otázke v spore s EÚ a Radou Európy,” doplnil.

Negatívny vplyv na životy ľudí

Platnosť usmernenia i spôsob jeho prijatia sú spochybňované poslancami NR SR, niektorými zástupcami rezortu zdravotníctva i premiérom. Podľa skúseností transrodových ľudí však nejednoznačný postoj štátu negatívne ovplyvňuje aj praktickú implementáciu usmernenia.

„Napriek tomu, že som splnila všetky požiadavky, ktoré boli na mňa kladené a ošetrujúci lekár mi vydal potvrdenie potrebné na právnu zmenu pohlavia v dokladoch v súlade s platným usmernením, matrika v Spišskej Novej Vsi odmieta mojej žiadosti vyhovieť,” priblížila transrodová žena Charlotte Srnčík.

Zara Kromková z komunitného a poradenského centra pre LGBTI+ ľudí Prizma Košice tiež skonštatovala, že od usmernenia očakávali zlepšovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti týkajúcej sa tranzície. Podotkla, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti je nedôstojná a pre nemálo ľudí aj finančne a logisticky neúnosná, keďže potrebujú cestovať stovky kilometrov za odborníkmi, ktorých posudky a potvrdenia potrebujú k tranzícii.

Odborníci tiež varujú

Pred zrušením usmernenia vystríhajú aj odborníci, podľa ktorých by malo nepriaznivé dôsledky pre zdravie i bezpečnosť transrodových ľudí na Slovensku.

„Bez usmernenia nebude jasné, na základe čoho majú matričné úrady postupovať, a je vysoko pravdepodobné, že nebudú vôbec vybavovať žiadosti o zmeny údajov od transrodových ľudí alebo budú trvať na protiústavnej praxi nútených kastrácií a sterilizácií ako pred platnosťou usmernenia,” vysvetlil psychológ z inPoradne Andrej Kuruc.

Dodal, že na poradňu sa mnohí transrodoví ľudia obracajú s neistotou, či si budú môcť zmeniť doklady. Mohlo by to zhoršiť ich psychické zdravie, ohroziť ich uplatnenie na trhu práce i znížiť ich životný štandard.

„Ľudia nás kontaktujú aj preto, že nevedia, ako postupovať, boja sa zvýšenej nenávisti, ako aj o svoj život,” dodal.

Viac k témam: Iniciatíva Ide nám o život, Iniciatíva Inakosť, LGBTQI+, Novela zákona o rodnom čísle, Práva LGBT ľudí, Streľba na Zámockej ulici v Bratislave, tranzícia
Zdroj: SITA.sk – Zástupcovia Iniciatívy Ide nám o život apelujú na Hegera, aby zvážil zásahy do usmernenia k tranzíciám (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Taraba chce mobilizovať voličstvo do eurovolieb. Bude apelovať na to, aby voliči volili národné sily

Uviedol, že SNS prijme kolektívne rozhodnutie, kto do europarlamentu pôjde. Viac

1 hodinu ago

Taraba popiera, že sa nejakým spôsobom rozdeľovali posty vo vláde. Na rošády podľa neho nie je dôvod

Taraba takto reagoval na špekulácie, ktoré sa objavili v médiách, že po zvolení Petra Pellegriniho za…

2 hodiny ago

Ukrajinská armáda leteckým úderom zasiahla ruské veliteľské stanovište v Luhansku (video)

Podľa veliteľa veliteľ ukrajinských vzdušných síl Oleščuka ide o efektívnu a vynikajúcu prácu. Viac

2 hodiny ago