Zákaz LGBT+ organizácie v Rusku! Najvyšší súd hnutie LGBT+ označil za extrémistickú skupinu

Minulý týždeň zakázal ruský Najvyšší súd činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska. Svoje rozhodnutie odôvodnil s tým, že ide o extrémistickú skupinu. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Ruská federálna vláda pod vedením prezidenta Vladimira Putina prijala už v minulosti viacero opatrení, ktoré obmedzujú práva a slobody LGBT komunity.

Jedným z významných zákonov je aj tzv. “anti-gay propaganda” zákon, ktorý bol schválený v roku 2013. Tento zákon zakazuje šírenie informácií o netradičných sexuálnych vzťahoch medzi neplnoletými osobami. V praxi to viedlo k obmedzovaniu verejných diskusií a akcií týkajúcich sa práv LGBT ľudí. Okrem toho bolo mnoho organizácií a aktivistov vystavených perzekúciám a tlaku zo strany vlády.

V súvislosti s obmedzením slobody prejavu a zhromažďovania sa, čelia LGBT hnutia v Rusku aj rôznym prekážkam pri organizovaní verejných podujatí, ako sú pochody a demonštrácie na podporu práv sexuálnych menšín. Polícia a úrady často zasahujú proti týmto akciám, čím vytvárajú atmosféru strachu a odoberajú možnosť otvorenej diskusie o témach LGBT práv.

Článok pokračuje na druhej strane