in ,

Voľby starostu a poslancov v obci Haluzice sú neplatné, voličská základňa bola zostavená protiústavne

31.1.2023 (Webnoviny.sk) – Najvyšší správny súd (NSS) SR označil vo svojom rozhodnutí voľby starostu a poslancov obecného zastupiteľstva v obci Haluzice (okres Nové Mesto nad Váhom) z 29. októbra 2022 za neplatné. Súd dospel k záveru, že voličská základňa obce Haluzice bola zostavená spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy. Informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Odhlásili sa z trvalého pobytu

Žalobu domáhajúcu sa vydaniu rozhodnutia o neústavnosti a nezákonnosti volieb podala Občianska konzervatívna strana a jej neúspešná kandidátka Martina Jamborová, ktorá vo voľbách získala o 12 hlasov menej ako dlhoročný starosta Miloš Madila.

Podľa žalobcov o výsledku volieb rozhodla skutočnosť, že v desaťdňovom období pred voľbami sa na trvalý pobyt v Haluziciach prihlásilo 22 voličov, pričom 17 z nich sa krátko po voľbách z trvalého pobytu v Haluziciach odhlásilo a opätovne sa prihlásili na svoje pôvodné adresy.

Viacerí z takto účelovo prihlásených novovoličov získali trvalý pobyt v nehnuteľnostiach vlastnených znovuzvoleným starostom či zvolenými kandidátmi na poslancov zastupiteľstva, pričom dvaja z nich získali trvalý pobyt v obecnej požiarnej zbrojnici,” uviedli žalobcovia.

Osoby sa zúčastnili na voľbách

Po otvorení a skontrolovaní volebnej dokumentácie senát NSS zistil, že všetky spomínané osoby sa na voľbách aj zúčastnili.

Je zrejmé, že v podstate tri štvrtiny voličov, ktorí sa v období zopár dní pred voľbami prihlásili na trvalý pobyt v obci Haluzice, ani nemalo zámer vytvoriť si k tejto obci čo i len formálnu väzbu v podobe evidovania svojho trvalého pobytu v nej aspoň po nejakú dlhšiu dobu. Títo voliči nemali ani vôľu podstúpiť isté transakčné náklady, ktoré sú spojené so zmenou trvalého pobytu, ako je napríklad povinná výmena občianskeho preukazu, k čomu nepristúpil ani jeden z nich. Prihlásenie sa na trvalý pobyt týchto voličov je teda možné hodnotiť ako účelové,” uviedol vo svojom rozhodnutí NSS SR.

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku, Starosta, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľby starostu a poslancov v obci Haluzice sú neplatné, voličská základňa bola zostavená protiústavne © SITA Všetky práva vyhradené.

Kollár viní Kollára z rýchleho konca schôdze, do programu chcel vnútiť antiinterupčný návrh od Záborskej

Ukrajina dostane od Západu v prvej vlne do 140 tankov. Pôjde o stroje Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams a Leclerc