in ,

Skvelá Vlhová skončila na druhom mieste, v 2. kole slalomu nestačila na Shiffrinovú (video)

6.3.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 6. marca 2021, 13:55

Mikaela Shiffrinová si po piatich rokoch zopakovala slalomový triumf v Jasnej pod Chopkom. Americká kráľovná tejto disciplíny v sobotu triumfovala s náskokom 34 stotín sekundy pred Slovenkou Petrou Vlhovou a 52 stotín pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Triumf Shiffrinovej nebol zďaleka taký výrazný ako v roku 2016, ale stačil jej na to, aby sa vrátila do boja o malý glóbus v tejto sezóne Svetového pohára.

Shiffrinová mala po jazde dobrý pocit

Vlhová druhým miestom potešila tisícky svojich fanúšikov, ale líderskú pozíciu z prvého kola nepretavila do víťazstva. Až tretí najlepší čas druhého kola ju odsunul za Shiffrinovú. Štvornásobná majsterka sveta v tejto disciplíne si vo Svetovom pohári pripísala 69. víťazstvo a 45. slalomové.

“Bola to veľká výzva po prvom kole. Vedela som, že musím v druhej jazde dostať viac zo svojich lyží. Nakoniec to stačilo na to, aby som zvíťazila. Nevedela som, čo predvedie Petra, ale po svojej jazde som mala dobrý pocit. Som rada, že som zvíťazila. Je skvelé, že sa preteky Svetového pohára vrátili do Jasnej, hoci pred piatimi rokmi tu boli tisícky divákov. Opäť som cítila vzrušenie z toho, že som mohla súťažiť na Slovensku. Ľudia sú tu ku mne fantastickí, hoci Petra je moja veľká rivalka,” uviedla Mikaela Shiffrinová v prvej televíznej reakcii.

Gutová-Behramiová sa predvedie v nedeľu

Elitná Slovenka vďaka ôsmemu pódiovému umiestneniu v tejto sezóne znížila náskok Švajčiarky Lary Gutovej-Behramiovej na čele SP zo 187 na 107 bodov. Ako je známe Gutová-Behramiová slalomy nejazdí, čiže v sobotu svoje bodové konto nezvýšila.

K priamej konfrontácii oboch veľkých súperiek dôjde v nedeľu, keď bude v Jasnej obrovský slalom (1. kolo – 9.30 h, 2. kolo – 12.30 h). Gutová-Behramiová a Vlhová sú posledné dve majsterky sveta v tejto najtechnickejšej disciplíne.

Vlhovej prvé pódium v Jasnej

“Moje prvé pódium v Jasnej, teším sa z toho. Dala som do toho všetko, možno aj 120 %. Bol to boj v druhej jazde, urobila som tam drobné chyby. Mikaela však bola dnes lepšia. Robila som, čo som mohla, ale nestačilo to na víťazstvo. Mrzí ma to, ale stále som v hre,” uviedla Petra Vlhová v prvej reakcii pre RTVS.

“Veľmi sa teším, že tu dnes so mnou mohla byť moja rodina, lebo doteraz boli celú sezónu len pred obrazovkou. Zároveň ma mrzí, že tu nemohlo byť viac fanúšikov, preto verím, že sa ešte dočkám pretekov v Jasnej aj s fanúšikmi,” doplnila Petra Vlhová.

Vlhová sa zatiaľ nedočkala devätnásteho víťazstva v kariére a piateho v aktuálnej sezóne. V najtočivejšej disciplíne má 25-ročná Liptáčka v tejto súťažnej zime bilanciu tri víťazstvá, jedno druhé a dve štvrté miesta.

V boji o malý glóbus však zvýšila svoj náskok pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou zo 40 na 70 bodov, keďže úradujúca majsterka sveta v slalome skončila v Jasnej až štvrtá. Naspäť v hre o malý glóbus je však Shiffrinová, ktorá sa posunula na druhú priečku o 45 bodov za Vlhovú.

Vlhová odjazdila 1. kolo bezchybne

Na štarte 1. kola vo výške 1450 m sa jeho neskoršia víťazka Vlhová predstavila ako vôbec prvá a snažila sa vyťažiť čo najviac z neporušenej snehovej podložky. Jej jazda bola plynulá bez chýb a vysoké nasadenie si udržala až do cieľa o 200 m nižšie. Ako sa neskôr ukázalo, práve v závere Vlhová získala rozhodujúci náskok pred svojimi najväčšími súperkami.

Napokon ju nepredstihla ani jedna z nich a menej ako pol sekundy za ňou zaostali iba Shiffrinová a Holdenerová. Obe podali v druhom kole skvelý výkon, najmä Američanka ho v závere tradične vystupňovala a posunula sa na prvé miesto.

Vlhová sa objavila v 2. kolo na trati ako posledná a napokon jej oduševnený výkon nestačil na obhájenie prvej priečky. Tretí najlepší čas v druhej jazde ju odsunul o 34 stotín za Shiffrinovú.

“Veľmi som chcela doma vyhrať, lebo sa to odo mňa očakávalo. Verím, že sa ešte dočkám domáceho triumfu vo Svetovom pohári,” doplnila Vlhová.

Hromcovú z 1. kola vyradil špicar

Svoj debut vo Svetovom pohári v 1. kole absolvovala aj Vlhovej krajanka Petra Hromcová. Do cieľa však nedošla, zastavil ju nepopulárny “špicar”.

“Na začiatku som bola nervózna, domáce prostredie a môj prvý Svetový pohár. Ale tešila som sa, jazdiť doma je zážitok. Myslím si, že som si to užila, hoci na trati boli aj ryhy. Čo sa týka môjho vypadnutia, bol to špicar. Možno som si inak nadišla ryhu, ktorá tam bola a to ma priviedlo k chybe. Do budúcnosti si potrebujem znížiť fisové body, aby som mala lepšie číslo,” uviedla Petra Hromcová.

Viac k témam: Jasná, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Skvelá Vlhová skončila na druhom mieste, v 2. kole slalomu nestačila na Shiffrinovú (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agresívny pacient napadol lekára aj záchranárku, polícia vyšetruje už druhý útok na zdravotníkov

Sulík opäť zareagoval na Matovičove slová a zopakoval, že predčasné voľby nechce