Na Devíne si pripomenuli posolstvo Cyrila a Metoda, prítomným sa prihovoril aj premiér Fico (foto)

Na hrade Devín boli z bezpečnostných dôvodov vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá.

5.7.2024 (SITA.sk) – Na Devíne sa uskutočnilo podujatie Posolstvo Cyrila a Metoda, vystúpil aj prezident Peter Pellegrini.

V rámci slávnostného programu odzneli skladby a diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska. Súčasťou programu boli krátke dokrútky, ktoré prinášali fakty o živote a diele vierozvestcov.

Prišiel Schuster aj Gašparovič

Na hrade Devín boli z bezpečnostných dôvodov vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá.

Na podujatí boli prítomní aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, podpredseda parlamentu Peter Žiga, poslanci NR SR, členovia vlády, predstavitelia zastupiteľských úradov v SR i cirkvi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na hrade Devín (fotografie)

„Nesmierne si vážim a ďakujem vláde, že prikladá dnešnému sviatku a oslavám príchodu solúnskych bratov na Slovensko takú váhu, ako sa na jeden dôstojný, hrdý a moderný národ patrí, a že dnes zorganizovala toto podujatie,” uviedol v úvode svojho prejavu Pellegrini.

Ako prezident ďalej uviedol, v živote nie je nič ľahké, ak to má za niečo stáť.

Pravda, viera a argumenty

„Solúnski bratia Cyril a Metod si tiež vybrali tú ťažšiu cestu. Neuprednostnili pokoj, ale vybrali si rehoľu a v ťažkých dávnych časoch sa vybrali na náročnú cestu, aby v ďalekom svete a po tisíckach kilometrov cestovania šírili vzdelanie, kultúru, a aby pozdvihli aj slovenský národ,” povedal Pellegrini a dodal, že najväčšou zbraňou a silou Cyrila a Metoda bola ich pravda, viera a argumenty, no aj niečo výnimočné.

„Nikdy sa nepodvolili nepriazni osudu a nezlomili sa ani pred atakmi autorít, ktoré s nimi nesúhlasili a vždy svoju pravdu a vieru presadzovali slušne a spôsobom, ktorý nikdy nepokropila krv a nenávisť,” dodal prezident, ktorý vyjadril nádej, že sa každý jeden človek pozrie do svojho vnútra a odpovie si na otázku, čím môže prispieť k tomu, aby sa národ opäť zjednotil, aby ľudia opäť šírili dobro a nádej, a k tomu, aby sa opäť naučili diskutovať slušným spôsobom tak, ako to presadzovali aj Cyril a Metod.

Na oslavách príchodu sv. Cyrila a Metoda na Devíne sa zúčastnil aj predseda vlády Robert Fico, kde vystúpil s príhovorom. Premiér vystúpil na verejnosti prvýkrát po atentáte.

Viac k témam: Posolstvo Cyrila a Metoda, Sviatok svätého Cyrila a Metoda
Zdroj: SITA.sk – Na Devíne si pripomenuli posolstvo Cyrila a Metoda, prítomným sa prihovoril aj premiér Fico (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.