Vo Svätom Antone vybudujú novú čistiareň odpadových vôd

Na výstavbu spolu s časťou kanalizácie obec získala 2,82 mil. eur z Environmentálneho fondu.

13.2.2024 (SITA.sk) – Novú čistiareň odpadových vôd (ČOV) vybudujú v obci Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese. Ako pre agentúru SITA uviedol starosta obce Martin Kminiak, ich obec je najväčšou obcou v okrese, ale dodnes je odkanalizovaná len malá časť obce.

V rámci aktuálne vyhlásenej verejnej súťaže hľadajú dodávateľa na vybudovanie kanalizácie v celej obci a vybudovanie novej čistiarni, pretože pôvodná má malú kapacitu a je v zlom stave.

„Boli sme podporení sumou 2,82 milióna eur, z čoho ideme robiť zatiaľ len čističku a určitú časť z tej kanalizácie. Pôjde asi o jednu tretinu a na ďalšiu časť sme žiadali financie znovu,“ popísal starosta aktuálny stav s tým, že peniaze získali aj žiadajú z Environmentálneho fondu. Celkový rozpočet je podľa súťažných podkladov takmer 7,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Obec mala projekt kanalizácie spracovaný dávno. „Päť rokov sa o to snažím a až v piatom roku mi vyšla prvá dotácia, ale aj to je len na jednu tretinu,“ konštatoval Kminiak, ktorý zdôraznil, že práve nová čistiareň bude základom. „V tomto storočí kanalizáciu najväčšia dedina v okrese už dávno mala mať,“ doplnil starosta a posťažoval sa, že rovnako im chýba telocvičňa aj futbalové ihrisko.

Záujemcovia o realizáciu ČOV a kanalizácie v Svätom Antone môžu svoje ponuky podať do 13. marca. Obstarávateľ vyžaduje zloženie zábezpeky vo výške 300-tisíc eur.

Viac k témam: Čistiareň odpadových vôd, Environmentálny fond, Kanalizácia, Verejná súťaž
Zdroj: SITA.sk – Vo Svätom Antone vybudujú novú čistiareň odpadových vôd © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.