Categories: SlovenskoSprávy

Vlakmi ZSSK pohodlnejšie: extra spoje, cyklovozne a tiché zóny

7.6.2024 (SITA.sk) –
Novinka v expresných vlakoch Ex 6xx: tichá zóna a dámske kupé
Počas víkendov a sviatkov môžete na Orave využiť cyklovozeň
Extra vlaky ZSSK uľahčia cestu pútnikom do Levoče
Predlžené trasy vlakov na Horehroní sprístupnia región turistom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od nedele 9. júna 2024 prináša ďalšie novinky v cestovnom poriadku. V tomto roku ide už o druhú aktualizáciu, ktorá má za cieľ vylepšiť cestovanie vlakom a prispôsobiť sa aktuálnym opatreniam na slovenských tratiach.

Generálny riaditeľ ZSSK, Peter Helexa, hovorí: “Za prvý kvartál roku 2024 sme dosiahli významné zlepšenie v plynulosti železničnej dopravy. Priemerné meškanie všetkých vlakov sme znížili na približne 2 minúty, čo predstavuje 21 % zlepšenie oproti minulému roku. Od polovice februára 2024 sme navyše nasadili do prevádzky viac vlakov vybavených moderným bezpečnostným systémom, ktorý umožňuje rýchlejšiu jazdu a znižuje pravdepodobnosť meškania. Robíme všetko preto, aby sme v nastavenom trende znižovania meškaní pokračovali.”

Pokračuje: “V aktualizovanom cestovnom poriadku sme zaviedli viacero noviniek, medzi ktoré patria cyklovozne na Orave, tiché zóny a dámske kupé v expresoch, ako aj predĺženie trás jedného páru zrýchlených vlakov na Horehroní. Verím, že tieto zmeny prispejú k tomu, aby sa cestovanie vlakmi ZSSK stalo ešte príjemnejším a komfortnejším.”

Úpravy grafikonu, teda cestovného poriadku osobnej vlakovej dopravy, reflektujú záväzok ZSSK zvyšovať pohodlie a spokojnosť cestujúcich. Tieto zmeny vychádzajú z praktických skúseností, optimalizujú služby, zvyšujú efektivitu vlakovej dopravy a tiež podporujú ochranu životného prostredia znižovaním uhlíkovej stopy.

Medzi najvýraznejšie novinky v aktualizovanom grafikone od 9. júna patrí zavedenie tzv. tichých zón či dámskych kupé vo vybraných expresných vlakoch, ktoré jazdia na najfrekventovanejšej severnej trase z Bratislavy do Košíc. Cestujúci tieto miesta nájdu označené piktogramom.

ZSSK myslí aj na milovníkov športu a preto zaradí do štyroch vlakov, ktoré premávajú z Kraľovian do Trstenej a späť, cyklovozeň s 12 stojanmi. Cyklovozeň bude k dispozícii počas víkendov a sviatkov. Tieto spojenia majú v Kraľovanoch prípoj na rýchliky linky Ex Bratislava – Košice. Cestujúci z celého Slovenska si tak pohodlne a bezpečne prepravia bicykel do nádhernej oravskej prírody.

Počas Mariánskej púte v Levoči dopravca už tradične vypraví extra vlaky. V sobotu 6. júla to bude 13 párov osobných vlakov a v nedeľu 7. júla 8 párov osobných vlakov. Vlaky budú zastavovať iba v staniciach Spišská Nová Ves a Levoča.

Ďalšou zaujímavou pozitívnou novinkou pre cestujúcich na Horehroní je predĺženie jedného páru zrýchlených vlakov, ktoré nebudú končiť v Mlynkoch, ale pôjdu až do Margecian. To umožní turistom a obyvateľom regiónu pohodlnejšie cestovanie do Margecian a okolitých obcí. Zároveň sa zlepší dostupnosť Horehronia pre cestujúcich z iných častí Slovenska.

Z dôvodu rozsiahlej modernizácie železničnej trate medzi stanicami Hronský Beňadik – Nová Baňa – Žarnovica, ktorú realizuje manažér železničnej infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), dochádza k dočasným zmenám v cestovnom poriadku vlakov v Banskobystrickom kraji. Cestujúcich, ktorí pôjdu vybranými rýchlikmi R 8xx URPÍN na trase Bratislava – Banská Bystrica, ZSSK prevezie medzi Kozárovcami a Novou Baňou náhradnou autobusovou dopravou.

Všetky podrobnosti k zmenám cestovného poriadku od nedele 9. júna nájdete tu.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Vlaky
Zdroj: SITA.sk – Vlakmi ZSSK pohodlnejšie: extra spoje, cyklovozne a tiché zóny © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Prvé kolo predčasných volieb vo Francúzsku podľa prvých odhadov vyhrala Marine Le Penová

O politickej budúcnosti Francúzska rozhodne druhé kolo volieb, ktoré sa uskutoční 7. júla.

27 minút ago

Pri Aténach horia dva veľké lesné požiare, ich šíreniu napomáha počasie a silný vietor

S požiarmi bojuje dovedna 230 hasičov, 17 lietadiel a 12 vrtuľníkov.

28 minút ago

Revanšizmus namiesto pokoja. Vládna koalícia podľa Majerského nenaznačila záujem o zmierenie

Podľa Roberta Kaliňáka vládna koalícia urobila prvý veľký krok k zmiereniu a upokojeniu situácie už…

3 hodiny ago

Rusko chce rozdeliť spojencov v Európskej únii a NATO, varuje švédsky minister obrany

Najlepšie pre zachovanie mieru v Európe je „posilniť NATO a zamerať sa na odstrašovanie a…

4 hodiny ago

Chcete si z letnej dovolenky priviezť rastlinu ako suvenír? Na tieto druhy radšej zabudnite, hrozí vám mastná pokuta

Európska únia v roku 2019 vydala nariadenie o zdraví rastlín, ktoré chráni pred zavlečením nepôvodných…

5 hodín ago

Medzi Šenkvicami a Pezinkom si človek ľahol pred idúci vlak, zrážku neprežil

Rušňovodič počas jazdy spozoroval, ako si pred prichádzajúci vlak ľahla osoba.

6 hodín ago