Categories: SlovenskoSprávy

Vláda ťahá samosprávy ku dnu a robí si z nich dojnú kravu. ZMOS žiada poslancov, aby nepodporili Matovičovu prorodinnú politiku

11.5.2022 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v súvislosti s avizovaným vyčlenením pol miliardy eur na voľnočasové aktivity detí žiada vládu aj parlament, aby toto rozhodnutie neschválili a nepodporili.

Ako uviedol v tlačovej správe ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, takéto rozhodnutie posunie samosprávy bližšie k priepasti.

Vláda obchádza legislatívu

Združenie pripomína, že nezodpovedné rozhodnutia tlačia samosprávu ku dnu ekonomického prežitia. „Mestá a obce majú na svojich pleciach viac ako 4 300 kompetencií. A popritom sú sponzorom štátu a neraz aj jeho bankomatom,” konštatuje Kaliňák.

Samosprávy majú pritom povinnosť zabezpečovať všestranný rozvoj územia, prihliadať na oprávnené potreby obyvateľov a na svojom území realizovať vlastné rozvojové plány a zámery.

„Vo všetkom sú však okliešťované presunmi povinností bez financií, znižovaním príjmov, a to všetko je realizované nielen za porušovania legislatívnych pravidiel, či ich obchádzaním, ale aj za ukážkového porušovania Európskej charty miestnej samosprávy” dodáva.

ZMOS zvolá svoj 2-hý snem v histórii

Kaliňák upozornil, že kým očakávaný nárast príjmu samospráv z podielových daní bude na úrovni 242 miliónov eur, dopady legislatívnych zmien spôsobia mestám a obciam výdavky takmer 600 miliónov eur.

„Inými slovami, v tomto roku sme už v deficite takmer 350 miliónov eur,” zdôraznil. Združenie dlhodobo upozorňovalo na problémy, ktoré v živote miest a obcí spôsobí prijímanie nezodpovednej legislatívy. Na niektoré ZMOS upozornil začiatkom februára na protestnom zhromaždení, podľa Kaliňáka sa však situácia nezlepšila.

ZMOS na budúci týždeň organizuje vo svojej 30-ročnej histórii druhý mimoriadny snem. „Tam predstavíme faktúru, ktorá nám bola vystavená. Na tento snem sme pozvali troch najvyšších ústavných činiteľov, aby sme ich detailne oboznámili s číslami, faktami, realitou v mestách a obciach a tiež s ďalšími aktivitami, ktorými samosprávy budú brániť svoje prežitie,” priblížil Kaliňák.

ZMOS očakáva, že najvyšší ústavní činitelia sa najskôr oboznámia so situáciou, a následne zaujmú stanovisko ku každému rozhodnutiu, ktoré má dopady na ekonomiku samospráv.

Zasiahnuť môže ešte Heger

Združenie apeluje na predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO), aby preukázal úctu k samospráve a odmietol rokovať na vláde o tom, aby bolo pol miliardy eur použitých na financovanie voľnočasových aktivít.

„V mestách a obciach je mimoriadne veľa príkladov toho, kde tieto financie budú maximálne užitočné. Napríklad v dofinancovaní nákladov na energie, či v náraste cien stavebných materiálov, teda tam, kde je to užitočné, nevyhnutné a vzhľadom na aktuálnu situáciu aj maximálne potrebné,” priblížil Kaliňák.

ZMOS apeluje tiež na poslancov Národnej rady SR, ktorí sú zároveň súčasťou orgánov samospráv, aby daný návrh nepodporili.

Viac k témam: Legislatíva, podielové dane, Rozpočet, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda ťahá samosprávy ku dnu a robí si z nich dojnú kravu. ZMOS žiada poslancov, aby nepodporili Matovičovu prorodinnú politiku © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky

Nemáte nárok na štátnu dotáciu na hypotéky? Existujú ďalšie riešenia zníženia úrokov. Viac

24 minút ago

Pri Kežmarku v noci horeli štyri domy, o strechu nad hlavou prišli takmer dve desiatky ľudí (foto)

Podľa starostky Viery Strelovej bol v obci zvolaný krízový štáb. Viac

1 hodinu ago

Ruský útok dronmi na Odesu zranil deväť ľudí, medzi nimi aj deti. Mesto hlási tiež škody na infraštruktúre

Moskva tiež vypálila dve balistické rakety Iskander-M z Belgorodskej oblasti, ktorá leží v juhozápadnej časti…

1 hodinu ago

Rusi prišli o ďalšie stovky vojakov, Ukrajinci im zničili päť tankov aj obrnené vozidlá

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo vyše 461-tisíc vojakov. Viac

2 hodiny ago

Čelili sme invázii a oddelili sme sa od Ruska, šéfka Europarlamentu zhodnotila funkčné obdobie a vyzvala mladých voliť

Roberta Metsola poukázala tiež na viacero kľúčových právnych predpisov, ktoré zákonodarcovia prijali počas aktuálneho funkčného…

3 hodiny ago

Skoro sto politických väzňov v Bielorusku má vážne zdravotné problémy a nedostáva sa im riadnej liečby

Organizácia Viasna identifikovala 93 väzňov, o ktorých sa obzvlášť obáva a ktorí majú rakovinu, choroby…

12 hodín ago