in ,

Verejný ochranca práv víta uzavretie kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou

4.5.2022 (Webnoviny.sk) – Inštitúcia Verejného ochrancu práv (VOP) uvítala uzavretie kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Zároveň vo svojom statuse na sociálnej sieti vzhľadom na náročnosť kauzy vyzdvihol nezlomnosť obetí policajnej razie, ako aj ich obhajcov.

Ako dnes informoval Denník N, poslednú zo šestice obžalovaných, Irenu Matovú, oslobodil Krajský súd v Košiciach. Minulý rok boli domácim súdom oslobodení piati obžalovaní.

VOP priblížil, že kauza začala v roku 2013, keď policajti počas razie zbili viacerých ľudí z marginalizovanej rómskej komunity. Keď sa bránili, slovenské orgány rozhodovali v ich neprospech. Prípad nakoniec skončil pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), ktorý rozhodol, že Slovensko porušilo práva obetí razie.

V tomto prípade sa angažovali obe bývalé verejné ochrankyne práv – Jana Dubovcová predložila v danej veci parlamentu prvú mimoriadnu správu verejného ochrancu práv, Mária Patakyová prvýkrát v histórii úradu vstúpila do konania pred ESĽP ako tretia strana so svojím stanoviskom (amicus curiae),“ pripomenula inštitúcia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Policajná razia, Verejný ochranca práv
Zdroj: Webnoviny.sk – Verejný ochranca práv víta uzavretie kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou © SITA Všetky práva vyhradené.

Kolíková vníma ako zlý signál voči verejnosti, že parlament nedal súhlas na väzobné stíhanie Fica

Bulharsko schválilo dodatočnú pomoc pre Ukrajinu