Veľmi sa trápil! List na rozlúčku odhalil, že Roman (†15) sa pokúšal siahnuť na život niekoľkokrát. Rodičom hovoril, že ho nebaví žiť.

Prípad Romana, ktorý sa rozhodol svoj život predčasne ukončiť kvôli šikane otriasol celým Slovenskom. V celospoločenskom priestore to rozprúdilo diskusiu o tom, kto nesie za jeho smrť zodpovednosť. Kým rodičia obviňovali školu a spolužiakov, našli sa i hlasy, ktoré s tým nesúhlasili.

Na druhej strane, škola vo svojom stanovisku tvrdí, že tak, ako aj na iných školách, tak aj v tej v Parchovanoch riešia konflikty v správaní sa žiakov v triedach, ktoré sa stupňujú. Podľa nej spory medzi žiakmi v prevažnej miere nesú znaky konfliktov a nie šikany. Škola nechce uviesť, či existujú zápisy, ktoré sa dotýkajú prípadu Romana a chcú počkať na závery vyšetrovania. Podľa vyjadrenia právnika rodiny, o ktorom sme informovali, však tvrdí, že trestnú zodpovednosť nesú spolužiaci, vedenie školy aj pedagógovia.

Romana okolie považovalo za veľmi šikovného a nadaného žiaka. Pre pár jeho spolužiakov však mal byť terčom šikany. A aj šikana bola dôvodom, pre ktorý mal mať Roman psychické problémy a depresie. Depresia u mladého muža mala byť dlhoročným problémom, ktorý sa jeho rodina snažila riešiť liečbou antidepresívami.

V liste na rozlúčku sa však objavili informácie o tom, že sa tínedžer o s*movraždu pokúsil ešte pred osudným dňom.

Podľa zverejnených informácií a výpovede oboch rodičov vyplýva, že sa Roman nepokúsil siahnuť si na život prvýkrát: “Už som mal viac pokusov, kde som sa skúsil z*biť, alebo som sa rezal a tak. Najviac ma zdeptala asi škola po mentálnej stránke, a nepomáhalo to, že nech som bol kdekoľvek a nech som vyzeral akokoľvek, správal sa akokoľvek, vždy som sa cítil ako odpad. Niečo menej ako ostatní. Že nie som dosť dobrý, že nezapadám a tento pocit ma tiež ničil.“ 

Článok pokračuje na druhej strane