Veľký posun vo vyšetrovaní prípadu Romana (†15), ktorý skočil zo strechy. Obvinili jeho spolužiačku. Hrozí jej prísny trest!

Rodina nebohého Romana figuruje ako poškodená strana v prípade vyšetrovania prípadu.

To, čo sa dialo predtým ako Roman skočil, si niektorí jeho spolužiaci nakrúcali na mobilné telefóny. Na záberoch počuť, ako zaznievali na Romana nadávky a výzvy, aby skočil. Právny zástupca rodiny Milan Kuzma vidí preto trestnoprávnu zodpovednosť na strane žiakov, pedagógov aj vedenia školy.

Pre JOJ24.SK poskytol vtedy exkluzívny rozhovor, v ktorom svoje stanovisko zdôvodňuje. Myslí si, že boli všetky signály, ktoré by mohli zabrániť konaniu Romana, odignorované. 

Podľa neho v čase, ktorý sa týka nakrúcania si tragického okamihu žiakmi a ich správania sa, keď bol Roman na streche, išlo o vyučovací proces a tak mal byť pedagóg v triede a zabrániť tomu, čo spolužiaci Romana robili. “Neviem si predstaviť tú zlomyseľnosť žiakov, že skúšajú toho človeka ktorý je na pokraji možno nervového zrútenia alebo celkového rozhodnutia ukončenia svojho života a ešte ho posmeľujú alebo nejakým spôsobom ho podnecujú. Toto sú veľmi vážne defekty z môjho pohľadu v správaní sa týchto ľudí a celkovo personálu,” a dodáva, že bude to predmetom dokazovania v tomto prípade. Tvrdí, že keby pomoc bola zavolaná skôr, tak takúto situáciu by mal psychológ alebo policajný vyjednávač zvládnuť. No Roman v tej samote a pri podnecovaní a zosmiešňovaní svojich spolužiakov nemal iné rozhodnutie. “Že sa to nedalo nikomu na vedomie, nikto nikoho nezavolal už keď videl že je to nešťastie v podstate, v hodine dvanástej, tak si myslím že išlo o závažné porušenia a pochybenia tých ľudí”.

Pre Plusku potvrdila rodina ďalšie informácie. Vyšetrovanie usmrtenia polícia medzičasom prekvalifikovala na účasť na samovražde, uviedol otec pre portál pluska.sk.

Najnovšie informácie hovoria o dôležitom posune v prípade

V prípade nastal výrazný posun. Polícia obvinila spolužiačku deviataka Romana, ktorý spáchal samovraždu skokom zo strechy základnej školy v Parchovanoch. Podľa informácií TV JOJ vzniesol policajný vyšetrovateľ obvinenie proti mladistvej S. Š. na základe pokynu Krajskej prokuratúry Košice dňa 21. júna. Obvinenie sa týka zločinu účasti na s*movražde.

Romanov otec poskytol televízii krátke vyjadrenie: „Áno, o obvinení spolužiačky som už bol informovaný. Počkáme s naším právnikom na oficiálne doručenie obvinenia. Uvedomujem si, aké následky táto skutočnosť môže priniesť obvinenej. Preto sa ďalej k obvineniu zatiaľ vyjadrovať nebudem.“ Spolužiačke hrozí prísny trest. Ako uvádzajú noviny.sk, podľa trestného zákona, „kto iného pohne k samovražde alebo inému k samovražde pomáha, ak došlo aspoň k pokusu samovraždy, potrestá sa odňatím slobody na 6 mesiacov až 3 roky.“ Polícia však voči nej vzniesla prísnejšie obvinenie, pretože Roman mal v čase tragédie 15 rokov, bol chránenou osobou. „Odňatím slobody na 2 až 8 rokov sa páchateľ potrestá, ak čin uvedený v odseku 1 písm. b), teda na chránenej osobe.“

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.