Categories: SlovenskoSprávy

V porovnaní s konkurenciou má Kaufland Slovensko najnižšiu uhlíkovú stopu

18.6.2021 (Webnoviny.sk) – Téma trvalej udržateľnosti sa dnes skloňuje vo všetkých pádoch a oblastiach, obchod nevynímajúc. Podľa spoločnosti Impact Metrics, ktorá porovnávala dáta trvalej udržateľnosti českých a sčasti aj slovenských obchodných reťazcov, dosiahol zo slovenských reťazcov najvyššie hodnotenie Kaufland Slovensko. Patrí mu tiež prvenstvo za najnižšiu uhlíkovú stopu medzi reťazcami v oboch krajinách.

Kaufland, ako silný hráč na trhu, si uvedomuje vplyv svojho podnikania na životné prostredie a dlhodobo sa zasadzuje za jeho ochranu. Opatrenia a aktivity v oblasti trvalej udržateľnosti sú pevnou súčasťou jeho stratégie. Svedčí o tom aj zverejnená Správa o trvalej udržateľnosti za obdobie 1. 3. 2019 – 29. 2. 2020, v ktorej širokej verejnosti transparentne predstavil svoje kroky, konkrétne čísla a aj ciele na najbližšie roky smerujúce k väčšej udržateľnosti vo všetkých oblastiach svojho podnikania.

NAJNIŽŠIA UHLÍKOVÁ STOPA

“Medzi porovnávanými reťazcami mal najnižšiu uhlíkovú stopu slovenský Kaufland. Pozitívne sa tu prejavilo využívanie elektriny z obnoviteľných zdrojov. Je to výborný príklad pre celé odvetvie,” konštatuje Dan Heuer, zodpovedný za dáta a metodiku v Impact Metrics.

S cieľom ochrany životného prostredia reťazec od roku 2013 stavia predajne s rekuperačným systémom, ktorý využíva odpadové teplo a šetrí tak prírodné zdroje ako olej, plyn a drevo. Vďaka rekuperácii Kaufland ročne ušetrí takmer 1 900 ton CO₂ a napríklad vďaka použitiu EPS prepraviek viac ako 3 000 ton CO₂. Z logistického centra už rozváža tovar prvý eko kamión s pohonom na LNG, ktorý ušetrí 20 % emisií CO₂ na jednu jazdu v porovnaní s dieselovými kamiónmi.

“Využívame energeticky efektívne technológie, plánujeme ekologické stavby budov, optimalizujeme logistické procesy a máme zavedený systém Energetického manažmentu podľa ISO 50001. Pri plánovaní nových budov a rozširovaní logistického centra postupujeme podľa medzinárodne platných príručiek zohľadňujúcich ochranu životného prostredia,” hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

NOVINKA – KLIMATICKY NEUTRÁLNE PRODUKTY

Súčasťou trvalej udržateľnosti v obchode sú aj klimaticky neutrálne produkty – dopady na životné prostredie sú počas ich výroby, prepravy a spotreby čo najnižšie a nevyhnutné vyprodukované množstvá CO₂ kompenzujú medzinárodne uznávanými a certifikovanými projektmi. Od júna v sortimente Kauflandu nájdu zákazníci všetky produkty privátnej značky K-take it Veggie klimaticky neutrálne.

Na kompenzáciu CO₂ emisií podporuje reťazec uznávaný certifikovaný projekt na ochranu klímy – Qori Q´oncha – efektívne sporáky a pece od spoločnosti Microsol v Peru. Pre tento projekt sa reťazec rozhodol z dôvodu, že ročne zomrú viac ako 4 milióny ľudí na následky znečistenia vzduchu spôsobeného neefektívnym, životnému prostrediu škodiacim a nebezpečným tradičným varením na otvorenom ohni. V mnohých chudobnejších regiónoch sú osobitne ženy a deti postihnuté závažnými ochoreniami dýchacích ciest a očí. Preto spoločnosť Microsol vyvinula projekt Qori Q´oncha podporujúci rodiny v chudobných vidieckych oblastiach Peru sporákmi, ktoré sú energeticky efektívne, šetria palivo a produkujú menej emisií CO₂.

Viac sa o projekte Qori Q´oncha dozviete TU.

O IMPACT METRICS

Nápad Impact Metrics merať udržateľnosť firiem sa  zrodil v roku 2020. Bola to reakcia na situáciu na trhu v súvislosti s rozmáhajúcim sa greenwashingom. V snahe zmeniť to spoločnosť začala zbierať dáta (ESG) priamo od firiem s cieľom motivovať ich k aktívnemu prístupu v environmentálnej a sociálnej oblasti.

Viac informácií nájdete na: www.impactmetrics.cz

Informačný servis

Viac k témam: PR, uhlíková stopa
Zdroj: Webnoviny.sk – V porovnaní s konkurenciou má Kaufland Slovensko najnižšiu uhlíkovú stopu © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Izraelské ministerstvo zahraničia si predvolá veľvyslancov z krajín, ktoré podporili palestínske členstvo v OSN

To zahŕňa Francúzsko, Ekvádor, Japonsko, Maltu, Južnú Kóreu, Slovinsko, Čínu a Rusko. Viac

8 hodín ago

Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útokmi dronmi a raketami na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Viac

9 hodín ago

Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útokmi dronmi a raketami na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Viac

10 hodín ago

Izrael čoskoro zvýši tlak na Hamas a zasadí mu ďalšie a bolestivé údery, avizuje Netanjahu

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom Netanjahu sľubuje, že v nej bude pokračovať, kým…

10 hodín ago

Izraelské nálety na mesto Rafah si vyžiadali 22 mŕtvych, medzi obeťami sú prevažne deti

Izrael vykonáva nálety na Rafah takmer každý deň. Viac

11 hodín ago

Rusi pri meste Časiv Jar podľa Britov opakujú taktiku z Avdijivky a vypúšťajú desiatky kĺzavých bômb denne

Britský rezort poukázal na vyjadrenie veliteľa operačnej strategickej skupiny Chortycia, ktorý sa 18. apríla vyjadril,…

11 hodín ago