in ,

Ústavný súd začal vyhodnocovať jednu zo sporných otázok Ficovho referenda o predčasných voľbách

21.9.2022 (Webnoviny.sk) – Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na začatie konania o súlade predmetu referenda s Ústavou SR, ktoré sa má vyhlásiť na základe petície občanov doručenej prezidentke 24. augusta tohto roku. Súd o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Jedna z otázok je sporná

Hlava štátu podala v prvej polovici septembra na Ústavný súd SR návrh na začatie konania týkajúci sa referendovej otázky. Referendum prezidentka vypíše, no prvú otázku, ktorá sa týka toho, či má Vláda SR bezodkladne podať demisiu, považuje po konzultáciách s ústavnými právnikmi z hľadiska ústavnosti za spornú. Ak však ústavný súd skonštatuje, že otázka je v poriadku, prezidentka referendum vypíše s oboma otázkami.

Treba zmenu ústavy

Podľa Čaputovej je v tomto prípade viacero pochybností, pričom pripomína minuloročné rozhodnutie ústavného súdu, v ktorom konštatoval, že funkčné obdobie orgánu verejnej moci nie je možné ukončiť ani referendom, a ani iným spôsobom, ktorý nie je uvedený v ústave.

Toto vyjadrenie by sa mohlo týkať aj vlády, a teda skrátiť funkčné obdobie orgánom verejnej moci prostredníctvom referenda by malo byť možné, len ak to bude predpokladať ústava. V tej to ale nateraz ako spôsob nie je uvedené.

Viac k témam: Referendum o predčasných voľbách, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavný súd začal vyhodnocovať jednu zo sporných otázok Ficovho referenda o predčasných voľbách © SITA Všetky práva vyhradené.

Navrhovaná zmena paragrafu 363 z dielne OĽaNO neprešla do druhého čítania, chýbal jeden poslanecký hlas

V čase rýchleho zdražovania a neistoty otvárame ďalšiu pobočku v Bratislave, aby sme pomohli ľuďom v kríze