Categories: SlovenskoSprávy

Unikátna technológia zo Slovenska umožní 43 miliónom Američanov prístup k informáciám o bezpečnosti pitnej vody

2.5.2023 (SITA.sk) – Slovenskej firme GOSPACE LABS sa podarilo vyvinúť jedinečnú inováciu a riešenie na monitoring studní a kvality vody – MERATCH. Spolu so španielskou firmou Sateliot poskytujúcou satelitné 5 G pripojenie slúži ako systém včasného varovania v prípade nastávajúcich povodní alebo možnej kontaminácie vody. Táto unikátna technológia je použiteľná kdekoľvek na svete vrátane Slovenska a bude dostupná v blízkej dobe.

Čistá voda znamená život a zdravie. Nie každý však má prístup k tejto životne dôležitej tekutine. A prognózy do budúcna sú viac než desivé. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bude až polovica populácie do roku 2025 trpieť nedostatkom vody. Toto je jeden z dôvodov, prečo záujem o vŕtané studne každým rokom rastie, a to nielen na Slovensku.

Voda zo studní nemusí byť vždy pitná

V súčasnosti sa 15 % populácie USA, čo je asi 43 miliónov ľudí, spolieha na súkromné studne ako primárny zdroj pitnej vody. Tento prístup môže byť však ohrozený v dôsledku prírodných katastrof, ako sú povodne alebo kontaminácia vody. Napríklad v roku 2018 bolo znečistených až 20 % súkromných studní v USA. Väčšina Američanov žijúcich na vidieku si monitorovanie studní nemôže dovoliť kvôli patentovanej technológii, ktorá je v súčasnosti drahá. Riešenie tejto situácie prichádza zo Slovenska v podobe unikátneho riešenia MERATCH.

Vesmírna technológia na monitoring studní, ktorá je cenovo dostupná

MERATCH od slovenskej spoločnosti GOSPACE LABS je digitálne riešenie pre monitoring studní a kvality vody ocenené American Water Council Tech, ktoré je schopné monitorovať prítomnosť kontaminantov vo vode meraním úrovne kyslosti pH a teploty, ako aj prietoku vody a jej úrovne pri nasadení vo vybraných bodoch merania. Po pripojení k IoT (Internet of Things) sieti s nízkou latenciou, ako je satelitná konštelácia 5G od Sateliotu, odošle upozornenie v prípade nezvyčajných situácií. Unikátna technológia teda slúži aj ako systém včasného varovania v prípade nastávajúcich povodní alebo možnej kontaminácie vody.

GOSPACE LABS má vynikajúce výsledky v oblasti vodného hospodárstva a monitorovania v Európe a sme hrdí na to, že sa môžeme pripojiť k ich misii na americkom trhu zlepšiť životne dôležitý prístup k vode pre všetkých Američanov. Konektivita Sateliotu poskytne zákazníkom MERATCH tie najlepšie služby, pomôže im monitorovať ich studne kdekoľvek sa nachádzajú a upozorní ich na akékoľvek možné nebezpečenstvá,” hovorí o spolupráci so slovenskou firmou Gianluca Redolfi, CCO manažér Sateliot. Táto španielska spoločnosť je prvým satelitným operátorom, ktorý využíva štandardný protokol 3GPP, čo prináša konečnému používateľovi úžitok s cenovo dostupnými nákladmi na pripojenie porovnateľnými s pozemnými.

Majitelia a užívatelia studní musia vždy vedieť, že voda je bezpečná a 100% pitná. S konšteláciou nanosatelitov Sateliot môžeme zaručiť, že údaje získané zo senzorov MERATCH sú aktuálne a presné a dostupné na celom svete. Keďže naše senzory sú už schopné pripojiť NTN spoločnosti Sateliot bez akýchkoľvek hardvérových úprav, riešenie MERATCH môže bezproblémovo fungovať s celulárnymi aj satelitnými sieťami za veľmi prijateľnú cenu,” hovorí o inovácii slovenskej firmy generálny riaditeľ GOSPACE LABS, Pavol Turčina.

Prístup ku kvalitnej pitnej vode zo studní aj na Slovensku

Extrémne suché počasie núti čoraz viac Slovákov hľadať väčšiu istotu prístupu k vode v podobe vlastných vŕtaných studní. Voda je väčšinou využívaná na zavlažovanie záhrad, no môže ísť aj o cenný zdroj pitnej vody, ktorý môže byť už zajtra vzácnosťou. Inovatívna technológia pre monitoring studní a kvality vody MERATCH je využiteľná kdekoľvek na svete. Vďaka možnostiam pripojenia aj cez satelitnú sieť sa to už dnes stáva realitou. “GOSPACE LABS vníma pridanú hodnotu i pre majiteľov studní na Slovensku či v Čechách a plánuje túto novinku aktívne ponúkať tiež pre lokálnych záujemcov,” hovorí generálny riaditeľ GOSPACE LABS.

Informačný servis

Viac k témam: Kvalita vody, MERATCH, Pitná voda, PR, Voda
Zdroj: SITA.sk – Unikátna technológia zo Slovenska umožní 43 miliónom Američanov prístup k informáciám o bezpečnosti pitnej vody © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Tínedžer sa priznal na polícii v súvislosti s útokom na kandidáta do Európskeho parlamentu

„Zažívame nový rozmer antidemokratického násilia," povedala ministerka. Viac

44 minút ago

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne podvodné drony

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine aj naďalej nevojensky…

45 minút ago

Rusi tlačia severozápadne od Avdijivky, ale ich konečný cieľ je zatiaľ nejasný, hlási Inštitút pre štúdium vojny

Okupanti sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodli využiť oblasť, kde s najväčšou pravdepodobnosťou v blízkej budúcnosti…

3 hodiny ago

Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu prezidentky SR nechystá do straníckej politiky a nevráti sa ani k advokácii

Zuzana Čaputová neľutuje, že sa opätovne neuchádzala o post hlavy štátu. Viac

3 hodiny ago

Tím Slovenska opustilo pred MS v hokeji 2024 päť hráčov, na súpisku pribudnú siedmi

Pred odchodom na MS do Česka (10. - 26. mája) čaká na slovenské družstvo už…

4 hodiny ago

MS v hokeji do 18 rokov: Slováci bojovali o bronz, súboj so Švédmi rozhodla až tretia tretina (video)

Zápas o bronz na svetovom šampionáte hokejistov do 18 rokov. Viac

4 hodiny ago