Ukrajinský súd znárodnil rybársku loď ruského oligarchu Verchovského za približne 23 miliónov eur

Verchovskij je bývalý ruský zákonodarca, na ktorého Ukrajina uvalila sankcie.

30.5.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd schválil žiadosť ministerstva spravodlivosti o znárodnenie rybárskej lode patriacej ruskému oligarchovi Alexandrovi Verchovskému za viac ako miliardu hrivien (takmer 23 miliónov eur).

Odhad ceny majetku

Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU). Verchovskij je bývalý ruský zákonodarca, na ktorého Ukrajina uvalila sankcie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Prostredníctvom rybárskeho impéria na ruskom Ďalekom východe nazhromaždil majetok, ktorý Forbes Russia v roku 2021 odhadol na približne 600 miliónov dolárov. Verchovskij je podľa SBU súčasťou užšieho okruhu Kremľa.

Znárodnenie luxusnej jachty

Znárodnenú loď dokončili v lodenici v Mykolajive pred začiatkom rozsiahlej ruskej invázie a následne ju SBU skonfiškovala. Teraz bude prevedená do vlastníctva ukrajinského štátu.

Začiatkom mája znárodnili aj luxusnú jachtu patriacu ukrajinskému proruskému oligarchovi Viktorovi Medvedčukovi. Plavidlo Royal Romance dlhé 92 metrov, ktoré má odhadovanú hodnotu 200 miliónov eur, zadržali chorvátske úrady v marci 2022 v rámci sankcií EÚ voči Medvedčukovi. Zisk z predaja jachty poputuje do ukrajinskej štátnej pokladnice.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: jachta, ruskí oligarchovia, rusko-ukrajinský konflikt, sankcie voči Rusku
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinský súd znárodnil rybársku loď ruského oligarchu Verchovského za približne 23 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.