Categories: SlovenskoSprávy

Ukrajinská diplomacia odkazuje Ficovi: Bojujeme aj za to, aby sa raz Rusi neobjavili v Košiciach či Prešove

22.1.2024 (SITA.sk) – Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko odkázal slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, že „územný kompromis“ vo vzťahu k Rusku neprichádza do úvahy. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Nikolenko reagoval na nedávne vyjadrenia predsedu slovenskej vlády.

V územnej celistvosti nemôže byť kompromis

Fico tvrdí, že vojna na Ukrajine sa musí skončiť kompromisom, ktorý bude bolestivý pre obe strany. „Čo (Ukrajinci) čakajú? Že Rusi odídu z Donbasu a Luhanska, alebo že odídu z Krymu? Veď je to nereálne,“ povedal cez víkend podľa slovenských médií.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nikolenko oponuje a tvrdí, že „v územnej celistvosti nemôže byť kompromis“. „Ani pre Ukrajinu, ani pre Slovensko, ani pre žiadnu inú krajinu,“ zdôraznil Nikolenko.

Ukrajinský predstaviteľ dodal, že Ukrajina a jej partneri sa snažia vytlačiť Rusov z okupovaného Krymu, Donbasu a Luhanska, aby sa nepohli ďalej, napríklad do Košického, Prešovského a ďalších slovenských krajov.

Krajiny musia spolupracovať

Buďme úprimní: ak nebude bezpečnosť na Ukrajine, nebude bezpečnosť ani na Slovensku alebo v Európe ako celku. Musíme spolupracovať, aby sme priblížili víťazstvo Ukrajiny,“ povedal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Fico by sa mal v stredu 24. januára stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom. Slovenský premiér ešte v decembri prezradil, že na stretnutí si so Šmyhaľom upresnia zoznam výrobkov, ktoré Ukrajina bude potrebovať a ktoré Slovensko bude môcť dodať.

Chceme Ukrajine poskytnúť veci, ktoré jej môžu pomôcť napríklad v energetike,“ podotkol Fico v polovici decembra po stretnutí s generálnym tajomníkom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jensom Stoltenbergom v Bruseli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský minister zahraničných vecí, Ukrajinský premiér
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinská diplomacia odkazuje Ficovi: Bojujeme aj za to, aby sa raz Rusi neobjavili v Košiciach či Prešove © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Chmelár končí ako poradca premiéra. Fico nepozbieral ani zvyšky štábnej kultúry, aby mi to oznámil sám, uviedol

Eduard Chmelár je presvedčený, že ho prepustili za kritiku Štefana Kuffu.

31 minút ago

Ruský súd zamietol odvolanie bývalého námestníka ministra obrany Bulgakova

Dmitrij Bulgakov je obvinený z rozsiahlej sprenevery.

31 minút ago

V Červenom mori horí ropný tanker s gréckou vlajkou, stal sa terčom húsíjskych útokov

Loď zasiahli štyri projektily, nie je však jasné, či to znamená drony alebo rakety.

2 hodiny ago

Vodič v Košiciach vošiel do križovatky na červenú, zrazil sa s motocyklom (foto)

Polícia začala trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví.

3 hodiny ago

Sovietska invázia do Československa rozbila sny o slobode, vyjadrila sa k vojenskej okupácii Metsolová

Podľa predsedníčky Európskeho parlamentu by sa ľudia mali z takýchto udalostí poučiť.

4 hodiny ago