in ,

Ukrajinci bez dočasného útočiska sa na Slovensku môžu zdržiavať len 90 dní, pripomína ministerstvo vnútra

6.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajincom, ktorí na naše územie vstúpili už v prvý deň ruskej invázie 24. februára a nepožiadali o štatút dočasného útočiska sa oprávnený krátkodobý pobyt skončí už 25. mája.

Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra SR s tým, že príslušníci takzvaných tretích krajín sú oprávnení krátkodobo sa zdržiavať na našom území nepretržite najviac 90 dní od vstupu.

Dočasné útočisko má výhody

„Iné pravidlo o oprávnenom pobyte na území Slovenskej republiky platí v prípade poskytnutého dočasného útočiska. V tomto prípade, všetky osoby s poskytnutým dočasným útočiskom sú oprávnené zdržiavať sa na území SR až do 4. marca 2023, pričom sa môže táto doba predlžiť,” vysvetlil rezort vnútra.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zároveň pripomína, že štatút dočasného útočiska umožňuje prístup na trh práce, prístup k zdravotnej starostlivosti a deťom prístup k vzdelaniu.

Potrebný je platný pas

Požiadať o dočasné útočisko alebo získať bližšie informácie k iným možnostiam ďalšieho pobytu na území Slovenskej republiky, je podľa ministerstva vnútra možné vo veľkokapacitných centrách, ktoré sú zriadené v Humennom (Chemlonská 7), v Michalovciach (Športová 31), v Nitre (Akademická 4), v Bratislave (Bottova 7) a v Žiline (Poštová 1) alebo na oddeleniach cudzineckej polície Policajného zboru.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Zároveň odporúčame občanom Ukrajiny, ktorí nemajú platný cestovný pas, požiadať o jeho vydanie, pričom podľa informácií zo zastupiteľského úradu Ukrajiny na Slovensku, je možné tak urobiť už v Užhorode. Odporúčame však pred cestou kontaktovať zastupiteľský úrad Ukrajiny na Slovensku,” dodal rezort.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinci bez dočasného útočiska sa na Slovensku môžu zdržiavať len 90 dní, pripomína ministerstvo vnútra © SITA Všetky práva vyhradené.

Nadmerný zisk Slovnaftu mohol riešiť nový šéf Protimonopolného úradu, toho však podľa Sulíka zablokoval Matovič

Futbalová disciplinárka zasiahla proti extrémizmu fanúšikov, prípady sa týkajú štyroch klubov