Trump vyjadreniami o Rusku ohrozil bezpečnosť amerických vojakov a spojencov, kritizuje Stoltenberg

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung v úvodníku napísal, že „ak sa Donald Trump opäť stane americkým prezidentom, takéto vyhlásenia zvýšia riziko, že Vladimir Putin rozšíri svoju vojnu.

11.2.2024 (SITA.sk) – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu varoval, že uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump ohrozil bezpečnosť amerických vojakov a spojencov, keď na mítingu povedal, že Rusko môže robiť „čokoľvek, čo do pekla chce,” tým členom aliancie, ktorí neplnia plány v oblasti výdavkov na obranu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Akýkoľvek náznak, že spojenci sa nebudú navzájom brániť, podkopáva celú našu bezpečnosť, vrátane bezpečnosti USA, a vystavuje amerických a európskych vojakov zvýšenému riziku,” povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine vo februári 2024 (fotografie)

Šéf aliancie dodal, že očakáva, že „bez ohľadu na to, kto vyhrá prezidentské voľby, USA zostanú silným a odhodlaným spojencom NATO“.

Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz povedal, že „žiadna predvolebná kampaň nie je ospravedlnením pre zahrávanie sa s bezpečnosťou aliancie”. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung v úvodníku napísal, že „ak sa Trump opäť stane prezidentom USA, takéto vyhlásenia zvýšia riziko, že Putin rozšíri svoju vojnu. Európania môžu proti tomu urobiť len jednu vec: konečne investovať do svojej vojenskej bezpečnosti v súlade s vážnosťou situácie.”

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, Prezidentské voľby v USA
Zdroj: SITA.sk – Trump vyjadreniami o Rusku ohrozil bezpečnosť amerických vojakov a spojencov, kritizuje Stoltenberg © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.