Toto sú obete nešťastnej tragédie. Zomreli matka so synom ale aj šikovný Alex  († 23). Šesť obetí je z jednej dediny

foto: facebook.com, polícia SR

foto: facebook.com, polícia SR

Obete, ktoré sa z Nových Zámkov už nikdy nevrátili, sú Alex (†23), Helena (†63), Martin (†45), Iveta (†64), Alžbeta (†60) a Dárius (†28). Všetci cestovali autobusom, ktorý sa na železničnom priecestí zrazil s prechádzajúcim vlakom. Siedma obeť je žena z Dvorov nad Žitavou, ktorej identita zatiaľ nie je známa.

Vyšetrovanie príčin tragickej štvrtkovej nehody stále pokračuje. Slovenský minister dopravy Jozef Ráž naznačil, že by mohlo ísť o ľudskú chybu. Svedok nehody Michal Bilý však varoval pred unáhlenými závermi. „Minister dopravy povedal, že zlyhal ľudský faktor. Chápem, že ľudský faktor znamená personál železnice, ktorý si nevšimol, že vlak je na zlej koľaji. Ale je to veľmi nešťastná formulácia, pretože to znie, ako keby chybu urobil vodič autobusu. A neurobil,“ napísal na Facebooku.

foto: Policia SR

Slovenská polícia začala trestné stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia, ktorý je spojený s prečinmi usmrtenia a ublíženia na zdraví.

Slovensko v minulosti zažilo niekoľko tragických nehôd na železničných priecestiach. Tieto nehody často poukazujú na potrebu zlepšenia bezpečnostných opatrení, ako sú závory, svetelné signalizácie alebo lepšia viditeľnosť priecestí. Podľa štatistík slovenskej polície došlo v roku 2023 k niekoľkým desiatkam nehôd na železničných priecestiach, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí a zranených. Tieto nehody často vznikajú kvôli nepozornosti vodičov alebo technickým zlyhaniam.