Categories: SprávySvet

Tisícky propalestínskych demonštrantov protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii, pokračovať plánujú aj počas finále súťaže

9.5.2024 (SITA.sk) – Tisícky propalestínskych demonštrantov vo štvrtok protestovali vo švédskom Malmö na protest proti účasti izraelskej speváčky v pesničkovej súťaži Eurovízia, ktorá sa tento rok koná práve v tomto meste.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Protestujúci mávali palestínskymi vlajkami, odpaľovali dymovnice, skandovali propalestínske heslá, kritizovali Izrael a vyzývali na prímerie v Pásme Gazy. Pokojné podujatie sa uskutočnilo za veľkej policajnej prítomnosti, pričom ho sledovali aj policajti zo striech a nasadili aj vrtuľník.

Snaha udržať súťaž apolitickú

Vojna Izraela s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, kde v dôsledku nej zomrelo takmer 35-tisíc Palestínčanov, výrazne poznačila tohtoročnú Eurovíziu. Jej organizátori, ktorí sa snažia súťaž udržať apolitickú, odmietli výzvy na zákaz účasti Izraela pre jeho konanie v palestínskej enkláve.

Vyzvali však Izrael, aby zmenil text jeho pesničky, pôvodne zvanej „October Rain“ (októbrový dážď, pozn. red.), čo bol jasný odkaz na útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1 200 mŕtvych Izraelčanov a vyvolal spomenutú vojnu.

Skladba sa po novom volá Hurricane a speváčka Eden Golan s ňou vo štvrtok vystúpi počas druhého semifinále súťaže. Niektorí diváci ju pritom už počas stredajšej kostýmovej skúšky vypískali.

Plánovaný pochod počas finále

Kritici rozhodnutia nechať Izrael súťažiť poukazujú na to, že Rusko v roku 2022 po spustení invázie na Ukrajinu zo súťaže vylúčili a to isté sa stalo Bielorusku rok predtým pre záťah jeho vlády na disent.

Malmö teraz počas týždňa Eurovízie zažíva výrazný kontrast. Na jednej strane sú hudobní fanúšikovia vo farebných odevoch a s vlajkami ich štátov, na druhej sú podporovatelia Palestínčanov, pričom aj z niektorých okien a balkónov visia palestínske vlajky.

Propalestínske skupiny plánujú protestný pochod aj v sobotu, keď sa uskutoční finále Eurovízie. Izraelská vláda varovala svojich občanov so „skutočnou obavou“, že Izraelčania môžu byť v Malmö počas súťaže terčom útoku.

Viac k témam: Eurovízia, Izraelsko-palestínsky konflikt, Protesty
Zdroj: SITA.sk – Tisícky propalestínskych demonštrantov protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii, pokračovať plánujú aj počas finále súťaže © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Rusko musí prehrať, inak by sa Európa mala pripraviť na ďalšie konflikty, uviedla kosovská ministerka Gërvalla-Schwarz

Podpora Ukrajiny zo strany jej mladého národa je bezpodmienečná, a to napriek tomu, že Kyjev…

1 hodinu ago

Kto sa stane majstrom sveta v Česku? Favoritov je viacero a slovenským hokejistom prognózujú semifinále

Vlani Slováci nepostúpili na MS do štvrťfinále a obsadili 9. priečku. Viac

2 hodiny ago

Electric Guitarland 2024

Rockový súboj gitaristov R.J. DIO, JETHRO TULL, THE WHO, PAUL YOUNG. Viac

2 hodiny ago

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry. Viac

3 hodiny ago

Regenda sa teší na spoluprácu s Pospíšilom a Kelemenom. Nemci k agresivite pridali um a rýchlosť, uviedol Frühauf (video)

Už v piatok popoludní vstúpia Slováci do turnaja duelom proti Nemcom, ktorí sú obhajcovia striebra…

4 hodiny ago

Hnutie Slovensko chce novelou Trestného zákona ochrániť symboly EÚ pred hanobením extrémistami (video)

„Vlajka Európskej únie je aj naším symbolom, keďže sme súčasťou spoločenstva EÚ," povedal poslanec Šipoš.…

4 hodiny ago