Takáč: Alfou a omegou novely Trestného zákona je zrušenie ÚŠP a špeciálneho prokurátora Lipšica

Ako ďalej povedal, verí, že novela vstúpi do platnosti.

11.2.2024 (SITA.sk) – Najpodstatnejšou súčasťou koaličných zmien trestného práva je zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) s tým, že ide o „alfu a omegu“ novely Trestného zákona.

„Je to zrušenie špeciálneho prokurátora pána Lipšica, ktorý tu tri a pol roka spolu s vládou Hegera a Matoviča robili bezprecedentné veci,“ vyhlásil Takáč. Ako ďalej povedal, verí, že novela vstúpi do platnosti.

„Je bezprecedentné, aby prezidentka päť minút po tom, čo bola táto novela schválená v parlamente, sa v zásade vyjadrí, že spraví všetko pre to, aby táto novela neprišla do platnosti. Je to podľa mňa pošliapavanie demokracie ako takej,“ skonštatoval minister.

V prípade, že v budúcnosti z aplikačnej praxe vyplynú problémy spojené s novelou, „čo sa týka jednotlivých sadzieb, premlčacích dôb a tak ďalej“, parlament ju môže podľa Takáča upraviť.

Podľa opozičného poslanca Mariána Čaučíka (KDH) preberá koalícia do Trestného zákona veci z iných krajín chaotickým spôsobom. „Ja by som to prirovnal, že ja to taký šalát bez receptu,“ skonštatoval Čaučík.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Novela Trestného zákona, Špeciálny prokurátor
Zdroj: SITA.sk – Takáč: Alfou a omegou novely Trestného zákona je zrušenie ÚŠP a špeciálneho prokurátora Lipšica © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.